V Pivko spet prihajajo šolarji

Park vojaške zgodovine si je lani ogledalo 55.561 obiskovalcev, s čimer so se močno približali rekordni obiskanosti iz predkoronskega leta 2019, ko so zabeležili 58.600 obiskovalcev. Zadovoljni so tudi z muzejskimi dopolnitvami in novimi vsebinami.

Veliko povpraševanje so v Parku ponovno zabeležili tudi za izkušnjo na simulatorjih letenja. Foto: arhiv Parka vojaške zgodovine
Veliko povpraševanje so v Parku ponovno zabeležili tudi za izkušnjo na simulatorjih letenja. Foto: arhiv Parka vojaške zgodovine

PIVKA > Poleg ugodnega trenda obiska tako domačih kot tujih obiskovalcev so v Parku posebej veseli tudi povratka organiziranih skupin, zlasti šolarjev, ki v spomladanskem in jesenskem času predstavljajo skoraj polovičen delež muzejskega obiska.

K visoki obiskanosti so kljub zaostrenim zdravstvenim in gospodarskim razmeram pomembno prispevale nove pridobitve, med katerimi sta bila najbolj odmevna prihod pred kratkim upokojenega policijskega helikopterja AB-212 ter nemškega štiricevnega protiletalskega topa Flakvierling 38 iz druge svetovne vojne. Pomembno dopolnitev muzejskih vsebin je pomenilo tudi odprtje nove stalne razstave “Boj v zaledju strelskih jarkov: vojaški transport na soški fronti”, ponudbo pa je obogatilo tudi več gostujočih razstav. Po drugi strani pa je koronsko obdobje močno zamajalo organizacijo tradicionalnih muzejskih dogodkov, ki lani niso bili izvedeni; so pa v Parku v septembru pripravili nov muzejski dogodek ZgodoVikend, namenjen intenzivnemu spoznavanju vojaške zgodovine.

Obiskovalce še vedno navdušujejo tudi eksponati, ki muzejsko izkušnjo dopolnjujejo z doživetjem. Podmornico si je lani, tudi po dobrem desetletju od njenega prihoda, odznotraj ogledalo kar 7000 obiskovalcev, veliko povpraševanje pa so zabeležili tudi za izkušnjo na simulatorjih letenja z letaloma MiG-21/Spitfire, kjer je svoje pilotske veščine preizkusilo 3.500 obiskovalcev. Na vračanje turistov in ponoven zagon turističnih tokov kažejo tudi podatki o nočitvah na postajališču za avtodome, kjer se je število v primerjavi z letom poprej podvojilo, pri čemer so kar polovico nočitev opravili gostje iz Nemčije.


Najbolj brano