V Pivki “vestirnga” kot včasih

V Parku vojaške zgodovine je bilo danes veselo vzdušje. 80 mladih fantov, letnik 2000, iz pivške in ilirskobistriške občine se je namreč v družbi deklet na seznanitev vojaških obveznikov odzvalo z lepo okrašenimi nabornimi vozovi, v belih srajcah in klobukih, okrašenih z nageljni in trakovi v slovenskih barvah, s harmonikami in slovensko pesmijo.

 Foto: Simon Avssec
Foto: Simon Avssec

PIVKA > Iz pivške občine sta prišla dva voza, iz Pivke in okoliških vasi ter iz Košanske doline, bistriški fantje pa so se pripeljali s tretjim.

Dogodek sta Uprava za obrambo Postojna in Park vojaške zgodovine organizirala tretje leto zapored, odkar so ponovno obudili tradicijo “vestirnge”, “vizite” oziroma “štelunge”, kot različno poimenujemo nabor, ki se je v nekaterih pokrajinah dolgo ohranjal kot barvit običaj z okrašenimi vozovi mladih vojaških nabornikov iz posameznih vasi.

Po uradnem delu, v katerem so mlade nagovorili predstavniki Uprave za obrambo, Slovenske vojske, Parka vojaške zgodovine pa tudi pivška župan in podžupan, so si ogledali tudi nekatere razstave in zbirke parka.


Najbolj brano