V Parku vojaške zgodovine tudi animirani prikaz bombardiranj

V Parku vojaške zgodovine so ob obisku namestnika vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi generala Sir-a Tima Radforda, ki se mu je v Pivki pridružila tudi veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Tiffany Sadler, predstavili in zagnali nov animirani prikaz bombardiranj v drugi svetovni vojni v Evropi.

PVZ je obiskal namestnik vrhovnega poveljnika zavezniških sil v 
Evropi general Sir Tim Radford.  Foto: Ana Čič
PVZ je obiskal namestnik vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi general Sir Tim Radford.  Foto: Ana Čič

Park vojaške zgodovine je namreč pred kratkim podpisal memorandum o sodelovanju z Univerzo v Lincolnu v Veliki Britaniji v zadevi raziskovanja, muzejske obdelave ter predstavljanja zgodovinskega spomina na bombardiranja v Evropi. Univerza intenzivno sodeluje z ustanovo International Bomber Command Centre (IBCC) in je v parku prepoznala partnerja, s katerim bi strokovno pokrivala območje Slovenije in tudi sosednjih držav.

V okviru sodelovanja je univerza za projekcijo parku odstopila animacijo, ki na zemljevidu Evrope prikazuje bombardiranja tako sil osi kot zavezniških sil v času vojne. Profesorica študij kulturne dediščine in vodja digitalnega arhiva IBCC Heather Hughes poudarja, da gre za grafični prikaz intenzivnega zračnega bojevanja med vojno, ki nam mora biti vsem v opomin, da se vsak dan trudimo za mir, strpnost in sodelovanje.

Animacija predstavlja za park pomembno pridobitev, zato so z veseljem izrabili visok obisk za njen zagon in predstavitev javnosti.

V Parku poudarjajo, da animacija ni pomembna le zato, ker je zanimiva in polna informacij ter predstavlja obsežno delo skupine strokovnjakov različnih zvrsti. Njen poseben pomen je v tem, da je sodelavcem Univerze v Lincolnu uspelo s pomočjo sodobne tehnologije prikazati obseg in potek druge svetovne vojne v Evropi. Bombardiranja, posebej mest, so namreč ena od pomembnih značilnosti druge svetovne vojne, saj so, če izvzamemo koncentracijska taborišča, povzročila največ trpljenja nedolžnih ljudi. Tudi zaradi bombardiranj označujemo drugo svetovno vojno kot totalno vojno, ko se je prvič v zgodovini modernega vojskovanja zgodilo, da je umrlo več civilistov kot vojakov, so pojasnili.

Park vojaške zgodovine se tudi sicer intenzivno vključuje v ohranjanje zgodovinskega spomina na delovanje Kraljevega letalstva (RAF) na Slovenskem ozemlju. Najbolj z muzejsko prezentacijo ostankov letala Spitfire MJ 116, ki so bili leta 2019 izkopani na Ljubljanskem barju, junija letos pa je park v vasi Suhorje postavil spomenik na lokaciji padca drugega letala Spitfire, ki je na greben Brkinov strmoglavil prav ob koncu vojne.

Sodelovanje med Parkom vojaške zgodovine in Univerzo v Lincolnu pa bo nadgrajeno tudi s tem, da bo park študentom univerze predstavljen kot uspešen in zanimiv primer obnove kulturne dediščine in njene izrabe za razvoj turizma.


Najbolj brano