V Lipici prva letošnja žrebička

V Lipici sta se istega dne skotila prva letošnja žrebička, Maestoso Samira in Canissa. Do junija se jima bo v lipiški čredi pridružilo še 23 žrebet.

Maestoso Samira Foto: Kobilarna Lipica
Maestoso Samira Foto: Kobilarna Lipica

LIPICA > Maestoso Samira XXXVIII se je rodil zgodaj še pred sončnim vzhodom. “Kmalu se je postavil na noge in začel piti materino mleko, danes pa že radovedno opazuje svet okoli sebe in raziskuje, kdo biva v sosednjem boksu,” so zapisali v Lipici. Canissa XLII se je skotila pozno zvečer istega dne, 6. aprila.

Žrebička sta se skotila v hlevih na Borjači, skupaj s svojima materama bosta prvi teden preživela v porodnih boksih, nato pa se bosta pridružila čredi.

“Rojstvo žrebet je za zaposlene v Kobilarni Lipica, še posebej tiste, ki skrbijo zanje, eno od najlepših doživetij in spodbuda za nadaljnje delo. Zato je bilo rojstvo prve žrebičke in prvega žrebička na isti dan, kar je redkost, v Lipici še posebej veselo,” so še zapisali.

Maestoso Samira bo pomlad in poletje preživel na pašnikih Lipice, skupaj z ostalimi žrebeti. Nato bo odraščal v žrebetišču Ravne pri Pivki, dokler pri treh letih in pol ne bo začel šolanja in treninga klasične dresure. Morda bo čez šest ali sedem let že nastopal na predstavah v Lipici. Tudi Canissa bo pomlad in poletje preživela v Lipici. Čez štiri leta, po osnovnem šolanju pod sedlom, se bo, če bo izpolnjevala stroge pogoje rejskega programa, pridružila čredi plemenskih kobil, so zapisali v Lipici.


Najbolj brano