V Ilirski Bistrici so dobili heliport

Kljub dežju in megli je vojaški helikopter z ministrom za obrambo Matejem Toninom danes uspešno pristal na novem heliportu v Ilirski Bistrici, ki ga je ilirskobistriška občina ob finančni podpori obrambnega ministrstva uredila v industrijski coni.

Ministra za obrambo Mateja Tonina je danes  na slovesno predajo 
novega heliporta v Ilirski Bistrici pripeljal vojaški helikopter.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Ministra za obrambo Mateja Tonina je danes na slovesno predajo novega heliporta v Ilirski Bistrici pripeljal vojaški helikopter.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Z izgradnjo tega heliporta se je možnost preživetja tukajšnjih prebivalcev bistveno povečala. V primeru reševanja življenj štejejo minute in sekunde, zato je zlasti na območjih, ki so nekoliko bolj oddaljena od urgentnih centrov izjemno pomembno, da imajo urejeno infrastrukturo za helikopterske prevoze,” je ob današnji slovesni predaji novega heliporta v uporabo dejal minister za obrambo Matej Tonin.

Po besedah ilirskobistriškega župana Emila Rojca je pridobitev nove pristajalne ploščadi v industrijski coni za občino pomembna predvsem zato, ker so tako pristajanje helikopterjev umaknili iz centra mesta ob Domu starejših občanov. “Te intervencije so bile tam zaradi precejšnjega hrupa za okoliške prebivalce in varovance doma nekoliko moteče. Z novo lokacijo pa smo pridobili tudi lepši dostop in lažjo oskrbo za ponesrečence,” je dejal.

Matej Tonin, minister za obrambo

“Z izgradnjo tega heliporta se je možnost preživetja tukajšnjih prebivalcev bistveno povečala.”

Občina je za ureditev heliporta odštela okrog 100.000 evrov, od tega je 15.000 evrov primaknilo ministrstvo za obrambo v okviru dogovora o sofinanciranju naložb v lokalno javno infrastrukturo zaradi obremenitev, ki jih na Ilirskobistriškem povzroča delovanje Slovenske vojske.

Za nujne prevoze, vojsko, gasilce in policijo

Pristajalno ploščad bodo uporabljali pri nujnih medicinskih prevozih občanov, prav pa bo prišla tudi vojski, civilni zaščiti, gasilcem in policiji pri nadzoru državne meje.

“Ko je potreben pristanek helikopterja, se največkrat zgodi nekaj hudega ali nekdo nujno potrebuje pomoč. Zato si želim, da bi bilo takih vzletov in pristankov čim manj,” je na vprašanje, koliko vojaških helikopterjev naj bi dnevno in tedensko pristajalo na novem heliportu, odvrnil Tonin.

Sicer pa, kot je še dejal, ministrstvo za obrambo s takimi prispevki podpira lokalne skupnosti, ki sobivajo s Slovensko vojsko. Ob tem je pohvalil tudi delo bistriškega rojaka, načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša, ki je po Toninovih besedah “zaslužen za to, da se Slovenska vojska v zadnjem obdobju pospešeno postavlja na noge”.

Vaški dom v Zabičah bo občina urejala sama

Ministrstvo je sicer po prvotnih načrtih nameravalo finančno sodelovati tudi pri obnovi vaškega doma v Zabičah, kjer naj bi na novo uredili prostore za občasne namestitve vojske, vendar pa naj bi kasneje od načrtov odstopilo. “Da smo odstopili, je napačen izraz. Za to naložbo imamo predvidena določena sredstva. Najverjetneje pa so bila pričakovanja občine nekoliko večja, zato so se odločili, da bodo ta denar vložili v nek drug projekt,” je odvrnil Tonin.


Najbolj brano