V 99. letu je umrl Viktor Saksida

V 99. letu starosti je umrl Viktor Saksida, pomemben člen gospodarskega in družbenega življenja na Krasu, starosta kraških jamarjev, raziskovalec narave in zbiratelj fosilov ter častni občan Občine Sežana.

Viktor Saksida Foto: Petra Mezinec
Viktor Saksida Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > Kraševec, v Svetem pri Komnu rojeni Viktor Saksida, se je po mladosti, ki jo je močno zaznamovala sedemletna odsotnost zaradi vojne na raznih bojiščih, po drugi svetovni vojni zelo dejavno vključil v obnovo domovine, zlasti Krasa in Sežane.

Vodil je Kmetijsko zadrugo Štjak, trgovski sektor za Okraj Sežana, ekonomat sežanske bolnišnice za pljučne bolezni, bil je tajnik gostinskega združenja.

Leta 1957 je prevzel vodenje sežanskega gostinstva, ki mu je bil zvest skoraj celotno delovno dobo. V tej vlogi je pustil pečat pri nastajanju družbe Hoteli, gostinstvo Sežana, pri gradnji hotela Tabor, depandanse hotela Triglav, gostilne Malalan in drugih.

Nato je vodil gradnjo Doma upokojencev Sežana in postal njegov prvi direktor.

Ob tem je bil ves čas velik ljubitelj narave in kraškega podzemlja. Na pomen varovanja narave je glasno opozarjal tudi kot član Društva za varstvo okolja Sežana.

Kot izkušen kraški jamar je bil prepričan, da ima Kras neizčrpne vire pitne vode. S skupino somišljenikov je, ob občinski podpori, prepričal raziskovalce k temeljitim raziskavam, ki so pripeljale do odkritja virov pitne vode pri Klaričih in s tem do trajne oskrbe Krasa z vodo.

Njegovo vztrajno jamarsko raziskovanje je pripomoglo k odkritju 15 arheoloških najdišč, za kar mu je Arheološko društvo Slovenije podelilo častno članstvo. Izjemno bogata je tudi njegova zbirka fosilov.

Po upokojitvi je bil dejaven član društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Kras.

Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade, med njimi Zlato rožo Portoroža Turistične zveze Slovenije za dosežke v turizmu, Srebrno plaketo SZDL Jugoslavije za zaščito in varovanje okolja ter Zlati znak Jamarske zveze Slovenije. Občina Sežana mu je leta 1977 podelila priznanje za prispevek na področju gospodarstva in negospodarstva ter leta 1997 priznanje ob življenjskem jubileju za uspešno delovanje jamarskega društva. Leta 2011 pa je za neprecenljive prispevke njegovega dela na različnih področjih prejel še naziv častnega občana.

V spomin na Viktorja Saksido je Občina Sežana danes odprla žalno knjigo. Zaradi ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja okužb s koronavirusom, pa bo občina misli, zahvale in besede slovesa sprejemala po pošti na naslov Občina Sežana, Partizanska cesta 4, 6210 Sežana ali na elektronski naslov: protokol@sezana.si. Vse prejete zapise bodo zbrali v žalni knjigi.

Posnetek žalne seje Občinskega sveta Občine Sežana bo v ponedeljek, 8. marca 2021, od 11. ure dalje dostopen na spletni strani občine Sežana: www.sezana.si.


Najbolj brano