Točke moči podvojile obisk

V Večgeneracijskem centru Primorsko-notranjske regije so z delovanjem šestih Točk moči v zadnjih treh letih zelo zadovoljni. Število udeležencev na delavnicah, ki jih izvajajo, se je od leta 2017 podvojilo, začrtane cilje pa so že nekajkrat presegli. Lani so v povprečju pripravili sedem dogodkov na dan, največ zanimanja pa pritegnejo delavnice na temo zdravja in učenja tujih jezikov.

Romana Morano je zadovoljna, da so  večgeneracijske centre kljub 
začetnim dvomom v lokalnih okoljih dobro sprejeli. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Romana Morano je zadovoljna, da so večgeneracijske centre kljub začetnim dvomom v lokalnih okoljih dobro sprejeli. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Naš glavni namen je opolnomočiti in izobraževati najranljivejše skupine prebivalstva, s čimer skrbimo tudi za preprečevanje njihove socialne izključenosti in revščine. So pa Točke moči kot prostor druženja in zbiranja namenjene tudi drugim prebivalcem, družinam, otrokom in starejšim,” je ob predstavitvi dela Večgeneracijskega centra (VGC) Primorsko-notranjske regije v lanskem letu povedala Romana Morano, vodja Ljudske univerze Ilirska Bistrica, po okriljem katere delujeta točki moči v Ilirski Bistrici in Pivki. Poleg teh so točke moči še v Postojni, Loški dolini, na Blokah in v Cerknici.

Od zdravja in umetnosti do gospodinjske delavnice

V prostorih Točk moči na območju celotne regije so v lanskem letu izvedli 1849 dejavnosti, h katerim so pritegnili več kot 17.515 obiskovalcev. V zadnjih treh letih so sodelovali z več kot 120 prostovoljci, ki so lani opravili več kot 5000 ur prostovoljnega dela. “Cilje, ki smo jim bili zavezani z razpisom, smo v zadnjih treh letih močno presegli,” je dejala Romana Morano.

17.515 udeležencev je lani sodelovalo na 1849 dejavnostih Točk moči

Med najbolj obiskanimi so bile delavnice na temo zdravja, učenja tujih jezikov, delavnice za aktivno in kakovostno starost, počitniške dejavnosti za otroke, bralne delavnice in družabne igre ter gospodinjske in umetniške delavnice. Med najbolj odmevnimi akcijami so bile v Pivki kvačkanje igračk za vrtec, v Ilirski Bistrici Dan za zdravje, ki so ga pripravili v sodelovanju s tamkajšnjim zdravstvenim domom, v Postojni pa gala večerja za ranljive skupine. Medtem ko je v regiji največji odziv doživela akcija nalepimo pozitivne misli v osnovnih šolah.

Nepogrešljivi prostovoljci

“Ugotavljamo, da so večgeneracijski centri kljub začetnim dvomom v lokalnih okoljih dobro sprejeti in so tudi potrebni. To kaže porast tako dejavnosti kot udeležencev. Pri tem pa je izjemno pomembna tudi pomoč prostovoljcev,” pravi Moranova, ki obenem opozarja na finančno odvisnost centrov od države in občin.

Projekt, ki ga financirajo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, evropski skladi in občine, traja pet let, izteče pa se septembra prihodnje leto. Zanj so pridobil 575.000 evrov in imajo štiri zaposlene.

“Upamo, da bo ministrstvo še pravočasno objavilo nov razpis, na katerem bomo lahko kandidirali za nova sredstva in tako nemoteno nadaljevali z delom. Vsaka prekinitev bo delo centra upočasnila in deloma tudi izničila rezultate, ki smo jih dosegli,” opozarja Romana Morano in dodaja, da bodo za premagovanje vmesnega obdobja med zaključkom projekta in novim razpisom za pomoč zaprosili tudi občine, ki Točkam moči že zdaj zagotavljajo brezplačne prostore.


Najbolj brano