Stare meščanske hiše na platnih mladih likovnikov

Na že 29. likovnem Ex temporu Snežnik, ki ga pripravljata JSKD Ilirska Bistrica in Planinsko društvo Snežnik, je ustvarjalo 32 nadarjenih osnovnošolcev iz bistriške in pivške občine, ki so upodabljali lepote starega bistriškega mestnega jedra. Za prihodnje leto, ob 30. obletnici likovnih srečanj, pa organizatorji napovedujejo njihovo vrnitev pod Snežnik, kjer so z njimi tudi začeli.

Likovno nadarjeni učenci so letos slikali vedute starega mestnega 
jedra in bili nad njimi navdušeni. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Likovno nadarjeni učenci so letos slikali vedute starega mestnega jedra in bili nad njimi navdušeni. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Ex tempore ni tekmovalnega značaja, temveč je namenjen predvsem druženju in ustvarjanju likovno nadarjenih učencev višjih razredov osnovnih šol z njihovimi mentorji. “Vedno k sodelovanju povabimo osnovne šole iz bistriške, pivške in postojnske občine. Letos so se odzvali iz osmih osnovnih šol. Poleg vseh sedmih bistriških še z osnovne šole Pivka,” je povedal vodja ilirskobistriške izpostave JSKD Igor Štemberger. “Namen srečanja je, da učenci slikajo na prostem, se družijo in primerjajo svoja dela. To je tudi ena redkih priložnosti, da likovno nadarjeni učenci pokažejo svoje znanje,” je še dodal.

Motiv in tehniko risanja izberejo učenci sami. Likovna dela ob zaključku tudi razstavijo, nato pa razstava potuje po vseh sodelujočih šolah.

Darinka Dekleva

predsednica PD Snežnik

“Na ta način ne ohranjamo samo likovne kulture, marveč tudi domoljubje.”

Preden so učenci v roke vzeli čopiče in svinčnike, so v starem mestnem jedru spoznali bogato zgodovino mesta. Ogledali so si Hodnikov mlin s pilo venecijanko, Vencinovo hišo s čebelarsko zbirko in čevljarski muzej v brivnici na Placu. Nato pa so se mimo starih meščanskih hiš sprehodili vse do izvirov reke Bistrice in Sušca. Motivov in idej za ustvarjanje tako ni manjkalo. “Učenci so bili navdušeni nad starim mlinom in pilo, prevzel jih je ta duh po starem. Ponosni smo tudi na čudovite stare meščanske hiše v Guranjemu kraju, ki nas vedno znova očarajo. Na ta način ne ohranjamo samo likovne kulture, marveč tudi domoljubje,” je povedala predsednica Planinskega društva Snežnik Darinka Dekleva.

Pobudnika ex tempora sta bila navdušeni planinec in ljubitelj narave Vojko Čeligoj ter kulturni aktivist Dimitrij Bonano. Ker so prva srečanja potekala v neposredni bližini Snežnika, so po njem dobila tudi ime. Učenci so v skoraj 30 letih obiskali in raziskali že veliko bistriških krajev, največkrat do zdaj pa so ustvarjali na Mašunu in Sviščakih.

Organizatorji pa napovedujejo, da se bo ex tempore prihodnje leto, ob 30. obletnici, vrnil v bližino Snežnika, najverjetneje na Sviščake, kjer so z likovnimi srečanji tudi začeli.


Najbolj brano