Stare jedi v lični novi knjigi

Učenci Osnovne šole Dragomirja Benčiča - Brkina Hrpelje so zaokrožili celoletni kulinarični projekt Babica, povej mi 3 z lično knjižico starih receptov in zanimivo prireditvijo.

Hrpeljski učenci so jedi  po starem pospremili s pesmijo po starem. Foto: Arhiv OŠ Hrpelje
Hrpeljski učenci so jedi po starem pospremili s pesmijo po starem. Foto: Arhiv OŠ Hrpelje

HRPELJE > Učenci 4., 5. in 6. razredov so se pod vodstvom mentoric letos ponovno ozirali v preteklost. Potem ko so v prejšnjih letih raziskovali otroške igre iz davnih dni in zbirali zgodbe ter pesmice, ob katerih so si prejšnji rodovi krajšali čas, so se letos posvetili kulinariki.

None in nonote ter starejše sosede so povprašali, kaj so v preteklosti jedli v Hrpeljah, na Kozini in v okoliških vaseh ter kako so te jedi pripravljali. Recepte so skrbno zapisali in jih nato še preizkusili. Vse jedi so pripravili, fotografirali, nazadnje pa pojedli - nekatere z večjo, druge z manjšo slastjo. Projektno delo so vodile mentorice Daša Rebec, Suzana Godina Jelušič, Jerica Carič, Kristina Gustinčič, Jasmina Bubnič in Suzana Štavar. Recepte so nato zbrali v lično urejeni knjižici z naslovom Babica povej mi 3 in s podnaslovom Kaj bomo dns jeli?, ki jo je oblikovala Martina Jelušič, njeno izdajo pa denarno omogočila občina HrpeljeKozina.

Predstavili so jo tudi obiskovalcem zaključne prireditve ob vodnjaku pred vaškim domom, kjer je dišalo po fancljih, supah in kuhanih štrukljih, v kotličku je brbotal ječmen, iz mladih grl pa je zazvenela ljudska pesem. Pod vodstvom ravnatelja Sebastijana Mavriča so učenci zapeli ljudske pesmice in uprizorili igrico o izbirčni Metki. Kot častni gostji sta obiskovalce nagovorili županja Saša Likavec Svetelšek in priznana svetovalka za zdravo prehrano Marija Merljak.


Najbolj brano