Štanjel več kot podvojil obisk

Dobra turistična sezona v celotni Sloveniji se pozna tudi na Krasu. Štanjel je v preteklem letu obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev, kar je približno dva do trikrat več kot leto prej.

Direktorica Polona Abram pred Galerijo Lojzeta Spacala, ki 
bo letos praznovala 30. obletnico. Foto: Petra Mezinec
Direktorica Polona Abram pred Galerijo Lojzeta Spacala, ki bo letos praznovala 30. obletnico. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > “Sezona je bila uspešna tudi zaradi celotne slovenske turistične sezone. Turisti odkrivajo še neznane destinacije in Štanjel gotovo sodi mednje. To je naša priložnost,” je povedala Polona Abram, direktorica Zavoda Komenski Kras. Lani je skoraj polovica obiskovalcev v Štanjel prišla iz tujine, med njimi je bilo največ nemško in italijansko govorečih gostov.

Največji uspeh je bilo martinovanje

Za povečan obisk niso zaslužni le v zavodu, poudarja direktorica, ampak gre za sklop več dejavnikov in truda celotnega okolja za razvoj do sedaj neizkoriščenega turističnega potenciala.

V preteklem letu so v zavodu organizirali in soorganizirali 13 večjih prireditev. Najbolj množična je bila martinovanje, ko je Štanjel obiskalo več kot 5000 ljudi.

Skoraj podvojili lastne prihodke

Vodenje zavoda je Abramova prevzela aprila lani in z izkupičkom prvega leta so v zavodu, poleg direktorice sta v njem še dva zaposlena, zadovoljni. Zavod iz občinskega proračuna sicer prejema 135.000 evrov na leto, 40.000 evrov pa jim je uspelo pridobiti iz tržnih dejavnosti, s čimer so za dobrih 25.000 evrov presegli pričakovani prihodek.

Na zavod velikokrat, tudi na občinskem svetu, letijo očitki o velikih stroških. “Ljudje se velikokrat ne zavedajo, da ne gre za pisarniške službe, ampak za izrazito organizacijsko in operativno delo. Vsak zaposleni je sposoben ustvarjati tudi prihodek zavodu. Brez take ekipe si turističnega in kulturnega razvoja ne moremo predstavljati,” odgovarja Abramova.

Veliko priložnost za zaslužek vidi predvsem v vodenju, trenutno sodelujejo z desetimi domačimi vodniki. Lansko leto so imeli v Štanjelu več kot sto vodenj.

Letošnje leto bo posvečeno Spacalu

Eden glavnih izzivov ostaja tudi iskanje primernega prostora, saj je povpraševanje veliko.

“Štanjel je magnet, ki se ga drži karizma romantičnega naselja, v katerem bi umetnost lahko odlično uspevala. Zdaj se za to samo trudimo, lahko pa bi prav vzcveteli. Izkušnja iz preteklega leta nas je naučila, da morajo vsi dejavniki, od občinske uprave in vaške skupnosti do zavoda, zasledovati isti cilj v dobrobit celotnega okolja. Le tako bi lahko te lepe priložnosti, ki ne bodo trajale večno, izkoristili sebi v prid,” je še povedala direktorica.

Štanjelu se letos obeta 30. obletnica odprtja galerije velikega umetnika Lojzeta Spacala, zato bo del dogodkov posvečen prav temu izjemnemu kraškemu grafiku in slikarju.


Najbolj brano