Spražili bodo kar štiri tone krompirja

Postojna bo v soboto gostila 19. Svetovni festival praženega krompirja, na katerem poleg številnih pražilskih ekip iz Slovenije in tujine pričakujejo tudi več kot 10.000 obiskovalcev.

 Foto: Marjetka Plesničar
Foto: Marjetka Plesničar

POSTOJNA > Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi letošnji, že 19. festival, ki je namenjen ohranjanju tradicije slovenskega podeželja, tradicionalne kulinarike ter prepoznavnosti praženega krompirja doma in v tujini, prireja v sodelovanju z Občino Postojna.

V Postojni pričakujejo okrog 60 pražilskih ekip, tako domačih kot iz Švedske, Velike Britanije, ZDA, Nemčije, Avstrije, Madžarske in iz drugih držav, ki bodo skupno pripravile več kot štiri tone praženega krompirja. Vsaka ekipa ima poseben recept njegove priprave, s katerim se bo predstavila na prireditvi. Kateri je najboljši, pa bodo lahko obiskovalci tudi brezplačno preizkusili.

Prireditev bo potekala na parkirišču pred PTC Primorka, spremljal pa jo bo pester kulturni in zabavno-glasbeni program z domačimi izvajalci. Predstavili se bodo tudi številni ponudniki z domačimi pridelki, izdelki domače obrti in spominki, značilnimi za regijo. Dogajanje se bo začelo že dopoldan, uradno odprtje festivala pa bo ob 13. uri.

Zaradi prireditve bo popolna zapora Ceste na Kremenco od 8. do 18. ure, od krožišča pri Vrtcu Postojna do krožišča pri pošti. Obiskovalcem svetujejo prihod v Postojno z vlakom.

Do prizorišča bo med različnimi lokacijami parkirišč za avtomobile in avtobuse predvidoma na 30 minut vozil tudi brezplačni mestni avtobus.


Najbolj brano