“Sočutje nas dela človeške”

Ob 75. obletnici prenosa ranjencev iz Gorenjske in Primorske na Notranjsko sta Združenje borcev za vrednote NOB Postojna s postojnsko krajevno organizacijo in Občino Postojna na Mačkovcu pri Postojni priredila spominsko slovesnost.

Slovesnost na Mačkovu je včeraj ponovno potekala po štirih letih, ob 75-letnici prenosa ranjencev, 
prihodnja  bo čez pet let. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Slovesnost na Mačkovu je včeraj ponovno potekala po štirih letih, ob 75-letnici prenosa ranjencev, prihodnja bo čez pet let. Foto: Veronika Rupnik Ženko

MAČKOVEC > “Ko se nad tvojo zemljo zgrne taka morija, do končne zmage pomaga vera v pravičnost, žrtvovanje za sočloveka. Ljudje morajo ostati ljudje in ponorele pošasti klonejo na koncu, saj se zoper osnovne človeške vrline ne da boriti,” je v slavnostnem nagovoru spomin na upor obudil zdravnik Aleksander Merlo, direktor postojnske bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo. Poudaril je, da pri prenosu 95 ranjencev iz primorskih in gorenjskih bolnišnic, predvsem Franje in Pavle, med 13. in 20. avgustom leta 1944, ni šlo za vojaško operacijo, temveč za reševanje soljudi, ki bi sicer umrli. V zelo zahtevni akciji so partizani ob pomoči zdravnikov in bolničarjev v popolni tajnosti ranjence ponoči prenesli do letal, ki so jih prepeljala do zavezniških bolnišnic v Italiji. Najtežji del 140 kilometrov dolge poti je bilo prav prečkanje močno varovane ceste in železniške proge na Mačkovcu pri Postojni.

Akcija opominja na človečnost, srčnost, tovarištvo, vztrajnost, požrtvovalnost, solidarnost, domoljubje, pogum, so poudarili govorci. Zbrane, med katerimi so bili tudi še živeči udeleženci NOB, so nagovorili še predsednik postojnskega združenja Jerko Čehovin, postojnski župan Igor Marentič in predsednik KS Postojna Goran Blaško. Kulturni program so oblikovali Moški pevski zbor Pivka, Postojnska godba 1808, učenci OŠ Antona Globočnika Postojna, Ana HorvatAndrej, UheljJulija Petrc in Polona Škodič.


Najbolj brano