Skupaj na Unescov seznam

Decembra 2021 bo predvidoma znano, ali bo osmim državam s Slovenijo na čelu uspelo na prestižni Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine uvrstiti tudi Tradicije rej lipicancev. Nominacijo je včeraj podpisala in oddala slovenska veleposlanica v Parizu Metka Ipavec.

Slovenija je danes v imenu osmih sodelujočih držav sekretariatu 
Unesco v Parizu oddala večnacionalno nominacijo tradicije rej 
lipicancev za vpis na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Slovenija je danes v imenu osmih sodelujočih držav sekretariatu Unesco v Parizu oddala večnacionalno nominacijo tradicije rej lipicancev za vpis na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LIPICA > Danes je Slovenija v imenu osmih sodelujočih držav sekretariatu Unesco v Parizu oddala večnacionalno nominacijo nesnovne dediščine Tradicije rej lipicancev za vpis na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Mednarodni projekt priprave nominacije vodi direktorat za kulturno dediščino kulturnega ministrstva, nominacijo pa je v imenu Slovenije podpisala slovenska veleposlanica v Parizu in stalna predstavnica Slovenije pri Unescu Metka Ipavec. O nominaciji bo medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine presojal na svojem 16. zasedanju, predvidoma decembra 2021.

Lipicanec je pomemben simbol v več državah

Pri nominaciji poleg Slovenije sodelujejo še Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Madžarska, Italija, Romunija in Slovaška, kamor se je reja lipicancev razširila od ustanovitve lipiške kobilarne leta 1580.

V vseh teh državah igrajo lipicanci pomembno simbolno vlogo. Predlagatelji so prepričani, da bo skupna nominacija spodbudila tudi sodelovanje med državami, regijami in kobilarnami v sodelujočih državah.

Pogovori o vpisu tradicionalne reje lipicancev na Unescov seznam potekajo vse od leta 2015, ko je Avstrija predlagala vpis dunajske španske jahalne šole skupaj z navedbo, da avstrijska kobilarna Piber vodi rodovniško knjigo pasme. Avstrija je sporno navedbo na ugovor Slovenije umaknila in na seznam vpisala zgolj dunajsko špansko jahalno šolo.

Spor je bil tako hitro zglajen, Slovenija in Kobilarna Lipica pa od takrat vodita postopke, ki bodo dokončni odgovor dobili čez dobro leto in pol.

Lipicanci so poleg tega v sodelujočih državah vidni del lokalnih praznikov in prireditev, kot so tradicionalne poroke, pustne povorke, folklorne prireditve, razstave konj in podobni dogodki, njihov pomen v družbi pa dokazujejo tudi upodobitve na številnih artefaktih, lipicance najdemo na kovancih, poštnih znamkah, grbih, protokolarnih darilih ... Nepogrešljivi so tudi v življenju širših skupnosti, na primer pri hipoterapiji, športu in predstavah, ki se zgledujejo po načelih klasičnega konjeništva španske jahalne šole z Dunaja.


Najbolj brano