Volilci so s skoraj dvotretjinsko večino podprli Andreja Silo

Ob izidu letošnjih volitev bi lahko hudomušno ugotovili, da v sežanski občini volilci ne takoj prisegajo na nove obraze, temveč jih pošljejo v štiriletno vajeništvo. Tako je po odhajajočem županu Davidu Škabarju v drugem poskusu zdaj slavil Andrej Sila.

Slavje v štabu Andreja Sile Foto: osebni arhiv
Slavje v štabu Andreja Sile Foto: osebni arhiv

SEŽANA > Že izid prvega kroga je nakazoval, da je Andrej Sila ohranil podporo pri volilcih, ki so ga podprli pred štirimi leti. Tedaj mu je nekaj glasov zagotovo odnesla nalepka, da je zaveznik župana Davorina Terčona, ki se je po treh mandatih odločil, da ne bo več kandidiral.

Štiri leta pozneje so se stvari temeljito spremenile in v drugi krog je Sila vstopil z otipljivo prednostjo 13 odstotkov glasov (34,77 odstotka oziroma 1843 glasov), hkrati pa je takoj dobil podporo treh izpadlih kandidatov in vseh treh vladnih strank, medtem ko je bila Terčonova lista modro tiho. Zaman je njegov protikandidat Jernej Bortolato, ki je ostal brez podpore drugih list, prisegal na neodvisnost.

Zmagovalec znan zgodaj

Danes so tudi v Sežani zelo hitro prešteli glasove. Ob nekaj manj kot 40-odstotni volilni udeležbi je Sila prejel kar 63,06 odstotka glasov, Bortolato pa nekaj manj kot 37 odstotka. Sila je po neuradnih podatkih slavil tudi na Bortolatovem terenu v Dutovljah, kjer je tekmeca premagal za pet glasov.

Bortolato je danes zvečer že osebno čestital Sili, ki je med slavjem za PN povedal: “Zahvaljujem se vsem, ki so mi dali svoj glas. V volilni tekmi smo res dali vse od sebe, igrali smo z odprtimi kartami, odločilo pa je to, da smo povezovanje dokazovali v praksi. Iskali smo in iščemo ljudi, ki so pripravljeni pomagati, da Sežana končno naredi preskok naprej.” Sila se glede na visoko podporo zaveda, da imajo ljudje velika pričakovanja. “Tega se zavedam, zato mi je toliko bolj v veselje, da se je izoblikovala široka podpora. Verjamem, da bodo tudi tisti, ki so bili naši tekmeci v drugem krogu, spoznali, da moramo delovati skupaj. Naj programi in projekti prevladajo nad interesi,” pravi novi sežanski župan. Njegova prva poteza je zahvala ljudem za podporo, druga pa bo “pregled stanja v občinski upravi, kjer bom uveljavil moj pogled na vodenje. Zaposleni bodo morali biti proaktivni in servis ljudem, predvsem, pa delovati transparentno”.

V občinskem svetu je njegova lista, združena z listo mladih, prepričljivo slavila s šestimi mandati, kolikor jih od časov stranke LDS ni osvojil še nihče, njegova koalicija pa bo računala na najmanj 13 glasov od 20.

Bortolato ni razočaran

Politični novinec iz Pliskovice (1158 glasov oziroma 21,84 odstotka po prvem krogu) Jernej Bortolato je v prvem krogu pobral velik delež zapuščine Davida Škabarja oziroma njegove volilne baze izpred štirih let. Ta se je očitno razočarana obrnila k predstavniku liste Za gospodarstvo Krasa, ki je do začetka jeseni še precej tehtal, če bi se spustil v volilno bitko.

“Nisem razočaran,” je drevi za PN povedal Bortolato in to je izžareval tudi njegov glas. “Vedel sem, da ima Andrej Sila veliko podporo in da bo težko pridobiti dovolj glasov. Kljub temu sem se boril, je pa to zame dragocena izkušnja, ker sem se prvič konkretneje spustil v politiko.” Ko smo ga spomnili, da je v Sežani treba poskusiti dvakrat, se je nasmejal: “Mislite, če bi ponovil kandidaturo? Ne vem, o tem sploh nisem razmišljal. Kandidiral sem, ker sem videl, da je v našem okolju precej težav in ponudil rešitve, podobno kot jaz je razmišljal tudi protikandidat. Gremo naprej, potrebno bo sodelovati,” pravi Bortolato.

Bojevitejši drugi krog

V drugem krogu se je volilna bitka bolj zaostrila. Sila je dal vedeti, da se bo držal pravil igre zneskov, ki jih dovoljuje zakonodaja, kar je nekajkrat ostro izpostavil, medtem ko je njegov tekmec še dodatno okrepil oglaševanje in stike s krajani v krajih, kjer je v prvem krogu prejel manjšo podporo. Za konec pa prepričevanje volilcev sklenil še s koncertom priljubljene skupine Zvita Feltna, ki se je začel v industrijski coni, ko so v središču Sežane priredili prižig prazničnih lučk.

Izid glasovanja po vseh preštetih glasovnicah:

Andrej Sila (Lista Andrej Sila in Prevetrimo Kras#MladiZmoremo): 63,06 odstotkov glasov

Jernej Bortolato (Gibanje za gospodarstvo Krasa): 36,94 odstotkov glasov


Najbolj brano