Sežaleznica - peš ob sežanski železni cesti

Železnica je zelo vplivala na razvoj Sežane, zdaj pa je za mnoge le tujek, ki preprečuje prehajanje z ene na drugo stran tirov. A ob njej je veliko zanimivih kotičkov. Petra Grmek jih bo razkrila na mestnem sprehodu v četrtek ob 17. uri.

Sežanska železnica skriva veliko zanimivih kotičkov. Foto: Marica Uršič Zupan
Sežanska železnica skriva veliko zanimivih kotičkov. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Letos bo sežanski urbani sprehod Jane’s Walk izjemoma potekal v jesenskem času in se tako smiselno priključil akcijam ob evropskem tednu mobilnosti. “V duhu (trajnostne) mobilnosti bomo pešačili ali se kakorkoli drugače premikali brez motorja med točkami, povezanimi z železnico, ki je nedvomno vplivala in še vedno vpliva na Sežano in življenje v njej,” pravijo v Mladinskem centru Podlaga, organizatorju mestnega sprehoda, namenjenega spoznavanju neznanih delov mesta.

Sprehod bo vodila krajinska arhitektka Petra Grmek, ki bo vse udeležence pričakala v četrtek, 17. septembra, ob 17. uri, na železniški postaji v Sežani. “Na urbanem sprehodu bomo poleg velikih, malih in srednjih sprehajalcev veseli tudi vseh štirinožnih družabnikov, jezimo pa se ne niti na kolesarje, poganjalčkarje in vozičkarje … skratka: sprejemamo vsakršna kolesa, ki jih naokoli ne poganja motor, le da jih ni strah (delov) poti brez asfalta,” pravi Petra Grmek.

Urbani sprehod Jane’s Walk - približno uro in pol dolg vodeni sprehod po mestnih četrtih, ki ozavešča o pomenu hoje po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora, pripravljajo v Sežani letos četrto leto zapored.


Najbolj brano