Še teden dni za pripombe na sončno elektrarno

Od prejšnje srede do prihodnje, 5. avgusta, je v javni obravnavi Občinski podrobni prostorski načrt za Krvavi potok, s katerim želi investitor umestiti v prostor sončno elektrarno.

Od prejšnje srede do prihodnje, 5. avgusta, je v javni obravnavi  
Občinski podrobni prostorski načrt za Krvavi potok, s katerim želi 
investitor umestiti v prostor  sončno elektrarno. Foto: Helena Race
Od prejšnje srede do prihodnje, 5. avgusta, je v javni obravnavi Občinski podrobni prostorski načrt za Krvavi potok, s katerim želi investitor umestiti v prostor sončno elektrarno. Foto: Helena Race

KRVAVI POTOK > Občina Hrpelje - Kozina je prejšnjo sredo javno objavila izhodišča Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) Krvavi potok, ki ga je izdelalo podjetje Studio 3 d.o.o. iz Ajdovščine.

Z njim želi investitor, podjetje Moja elektrarna iz Domžal, na desetih hektarjih površine med nogometnim igriščem v Krvavem potoku in mejo z Italijo zgraditi sončno elektrarno moči 4,98 megavata. To bi bila ena največjih sončnih elektrarn v Sloveniji. Območje je po občinskem prostorskem načrtu sicer že namenjeno energetski infrastrukturi.

Elektrarno bi sestavljalo skupno 17.785 sončnih modulov, vsak bi imel moč 280 Wp, pričakovana letna proizvodnja bi znašala 5.976.000 kilovatnih ur. Elektrarna bi bila razdeljena na pet sklopov z močmi 997.9 kilovata, vsak sklop bi sestavljalo 162 plošč s po 22 solarnimi moduli. Moduli bi stali na posebnih kovinskih konstrukcijah, napeljave bi potekale pod njimi v posebnih zaščitnih kanalih do posamezne transformatorske postaje. “Območje sončne elektrarne bo ograjeno,” so še zapisali pripravljalci osnutka OPPN.

Gradivo je do vključno 5. avgusta javno razgrnjeno na spletni strani in v prostorih Občine Hrpelje - Kozina. V tem času lahko javnost poda na razgrnjeno gradivo pripombe in predloge. To lahko stori pisno na naslov občine ali na elektronski naslov obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si.


Najbolj brano