Prosilci za azil iz Postojne sporočajo: Tudi mi smo ljudje

Skupina prosilcev za azil, nameščena v Centru za tujce v Postojni, sporoča, da so tudi oni ljudje. "Smo električarji, vozniki taksijev, modni oblikovalci, delavci, prodajalci, maratonci. Smo odprti, sprejemajoči in miroljubni, a zahtevamo, da se nas obravnava pravično. Režim v Postojni in negotovost naše usode ubijata našega duha," so opozorili.

“Režim v Postojni in negotovost naše usode ubijata našega duha,” 
so opozorili. Foto: STA
“Režim v Postojni in negotovost naše usode ubijata našega duha,” so opozorili. Foto: STA

POSTOJNA > V sporočilu medijem, ki ga je v njihovem imenu poslala civilna iniciativa Infokolpa, skupina prosilcev za azil opisuje razmere v postojnskem centru za tujce, za katerega trdijo, da je "zapor, v katerem smo ljudje, ki nismo zagrešili nobenega zločina, priprti proti svoji volji".

"Način, kako v centru za tujce ravnajo z nami, je ponižujoč in nečloveški," so zapisali in opozorili na to, da so lahko na svežem zraku le eno uro v dnevu ali celo manj." Poročajo, da jih policija ustrahuje s psi, trdijo, da niso deležni nikakršne zdravstvene oskrbe in da njihova oskrba ne dosega minimalnih standardov. Prav tako ne dobivajo nobenih informacij o tem, kaj se bo z njimi zgodilo.

Dodali so, da imajo omejen dostop do pravne pomoči, mnogi pa da so bili zaprti več tednov, ne da bi prejeli kakršnokoli uradno odločbo. Po njihovih navedbah v Centru za tujce v Postojni vlada brezpravnost in da se o njihovi usodi odloča povsem arbitrarno.

Center za tujce v Postojni je obiskalo tudi več politikov, med njimi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, evropska poslanka in predsedujoča SD Tanja Fajon ter poslanka Levice in predsednica parlamentarne komisije za človekove pravice Nataša Sukič, ki so vsak po svoje ocenjevali stanje v centru.

Slednja je ocenila, da stanje v centru ni najboljše, ob tem pa je napovedala sklic seje komisije na to temo. Seje sicer še niso sklicali.

Fajonova pa je ocenila, da zaposleni za prebivalce centra lepo skrbijo, z namestitvijo, prehrano in drugo oskrbo, na voljo so jim socialni delavci, tudi prevajalci. Ni pa to po njenem mnenju nikakršen hotel, kot ga želijo prikazati nekateri in to tudi ni njegov namen.

Kangler pa je bil ob obisku centra zadovoljen, saj da so pogoji za bivanje po njegovi oceni zelo dobri. Nastanjene osebe imajo med drugim na voljo televizijo, internet, prostore za športne aktivnosti, zdravstveno osebje, je takrat sporočil.


Najbolj brano