Priznanja občanom, vinu in naseljem

Na slavnostni seji ob občinskem prazniku Občine Komen 21. juniju so v Zadružnem domu v Štanjelu podelili štiri občinska priznanja, nagradili pa so tudi najboljša vina in najlepše urejena naselja v občini.

Ob občinskem prazniku so v Komnu podelili poleg občinskih 
priznanj podelili tudi priznanja za najboljša vina in najlepše 
urejena naselja. Foto: Občina Komen
Ob občinskem prazniku so v Komnu podelili poleg občinskih priznanj podelili tudi priznanja za najboljša vina in najlepše urejena naselja. Foto: Občina Komen

KOMEN > Marija Jera in Jožef Švagelj sta si zlati grb, ki ga občina podeljuje za izredno življenjsko delo oziroma za vrhunske dosežke, prislužila z oživljanjem starega Štanjela. V 70. letih sta se kot prva z mlado družino naselila v gornjem Štanjelu, kjer sta novo življenje vdahnila obnovljenemu Stolpu na vratih ter vpeljala turistično vodenje za zaključene skupine. Javnost sta ozaveščala o pomenu in delu slavnih štanjelskih rojakov, Jožef Švagelj pa je tudi pobudnik postavitve Fabianijevega čebelnjaka pod Kobdiljskim stolpom, za katerega tudi skrbi.

Z zlatim grbom so nagradili tudi Nogometni klub Komen, ki letos praznuje 50-letnico delovanja. Člani kluba so s prostovoljnim delom in s pomočjo donatorjev zgradil nogometno igrišče s pripadajočimi objekti, v 90. letih pa še prireditveni prostor z igriščem za mali nogomet. V okviru kluba, ki že od samega začetka nastopa v enotni primorski nogometni ligi, zadnjih 25 let deluje tudi nogometna šola, ki skrbi za vzgojo mladih športnikov.

Priznanje Občine Komen je šlo v roke društvu Komenski Kras, ki združuje 50 članov in članic s statusom vojnega veterana. Društvo, ki je vzniknilo iz neformalnega združenja Komenski Kras '91 v času osamosvojitve, je bilo tudi pobudnik postavitve spominskega obeležja na mejnem prehodu Klariči, od koder so uredili tudi pohodniško stezo do stražarnice Veliki Dol.

Z občinskim priznanjem so nagradili tudi učiteljico in vodjo podružnične šole v Štanjelu Dunjo Peric, ki, kot menijo v svetu staršev, “s prijaznostjo, lepo besedo, razumevanjem in sodelovanjem zlahka doseže, da je šola prijetno in domače okolje”.

Skupaj z aktualno kraljico terana Nušo Živec je župan Erik Modic podelil priznanja za najboljša vina v občini. Laskavi naziv Županovo vino leta 2022 je prejel teran Vinarstva Rebula iz Brestovice pri Komnu. Podelili so tudi priznanja za najlepše urejena naselja.


Najbolj brano