Pri Šembijah 58 Afganistancev

Če bi v nedeljo šteli prebivalstvo na severnem delu bistriške občine, bi se nekatere vasi občutno povečale. Mimo Koritnic, v katerih živi 150 ljudi, je tako proti Šembijam korakalo 58 migrantov iz Afganistana. Skupno so policisti minuli vikend prestregli 74 tujcev, 20 pa so jim jih vrnili italijanski kolegi.

V nedeljo so policisti v bližini Koritnic, Knežaka  in Šembij  prijeli 
več skupin Afganistancev (fotografija je simbolična).  Foto: Danijel Cek
V nedeljo so policisti v bližini Koritnic, Knežaka in Šembij prijeli več skupin Afganistancev (fotografija je simbolična).  Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Dogajanje v bližini Koritnic, Knežaka in Šembij je bilo v nedeljo nadvse živahno. Kmalu po poldnevu je domačin policistom sporočil, da je pri Koritnicah opazil večjo skupino moških, ki so hodili proti Šembijam. Tja je zato odhitelo več policijskih patrulj, v zrak so dvignili policijski brezpilotni helikopter.

Do večera so policisti v okolici Koritnic, Knežaka in Šembij prijeli več skupin po tri, šest, osem in celo petnajst tujcev. Ob pol devetih zvečer so policisti prestregli pet, po deveti uri še tri, nato pa še pet tujcev. Vse so odpeljali na policijsko postajo v Ilirsko Bistrico, kjer so ugotovili, da gre za 58 državljanov Afganistana. Med tujci naj bi bilo tudi nekaj žensk in mladostnikov, ni pa bilo manjših otrok.

Policisti so nekaj tujcev takoj vrnili na Hrvaško, druge pa obravnavali po ustaljenih postopkih. Policisti seveda preverjajo, kako so prišli čez državno mejo in ali jim je pomagal kakšen vodič ali organizator nezakonitih prehodov meje. S terena okoli omenjenih vasi so prebežnike v Ilirsko Bistrico vozili s kombiji in z avtobusom.

Minuli konec tedna so policisti koprske uprave prestregli skupno 74 tujcev, poleg omenjenih še Alžirca pri Cepkih, Maročana pri Rakitovcu, Brazilca pri Dolenjah, dva Afganistanca pri Obrovu in dva pri Tubljah, štiri Afganistance pri Kozini in pet Pakistancev pri Skadanščini. Kljub številnim prijetim tujcem pa se je večji skupini (približno 57 ljudi) uspelo izogniti policijskim kontrolam in očem domačinov na naši strani ter se prebiti do Doline pri Trstu. 20 med njimi (18 Pakistancev in dva Bengalca) so italijanski policisti že vrnili našim.

Večina tujcev se je proti Italiji prebijala brez vodičev. Štiri Afganistance, ki so jih policisti prestregli pri Kozini, pa sta z avtom seat ibiza v soboto nekaj minut pred polnočjo peljala 17-letnik iz okolice Grosuplja in 18-letna Ljubljančanka. Vozil je 17-letnik, seveda brez vozniškega dovoljenja, v avtu pa sta poleg tujcev imela tudi zavojček s posušenimi rastlinskimi delci.

Policisti so jima avto zasegli, ju pridržali in v nedeljo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki ju je po zaslišanju izpustil na prostost.


Najbolj brano