Pravljični zimski dan za otroke in rekreativce na Sviščakih

V soboto so Sviščaki po dolgem času oživeli. Sonce in primerna snežna odeja sta v pravljično dolino pod Snežnikom privabila številne družine z manjšimi otroki, ki so se do poznega popoldneva sankali in drčali po poseki v dolini, nekateri pa tudi po delu večjega smučišča na robu jase, tisti bolj pogumni pa so si celo med drevesi uredili stezo za bord. Nikogar ni motilo tistih minus osem stopinj Celzija.

 Foto: Lea Kalc Furlanič
Foto: Lea Kalc Furlanič

SVIŠČAKI, SNEŽNIK > Na parkirišču je že ob 10. uri zjutraj zmanjkalo prostora, zato so obiskovalci svoja vozila parkirali še vsaj pol kilometra navzdol, ob desnem robu ceste, ta je od lani asfaltirana, je splužena in zato je vožnja veliko bolj varna.

Poleg mladih družin je bilo v soboto na Sviščakih tudi nekaj vikendašev, predvsem pa veliko rekreativcev, ki so se peš in oprtani podali na Snežnik, da so se z najvišjega vrha s smučmi spustili nazaj v dolino. Dejali so, da je vzpon po uhojeni, šestkilometrski poti trajal poltretjo uro, spust pa bore pol ure. “Če nas ne bi bilo toliko gor, bi bilo kot v pravljici,” je povedal eden od njih.

Žal so nekateri na poti na Sviščake kmalu po 11. uri doživeli razočaranje, saj je voznike z registrskimi tablicami, ki niso bile ilirskobistriške, policija (blizu odcepa za Kozlek) zaradi covid ukrepov vračala nazaj. Veljalo je namreč pravilo, da je dovoljeno prehajanje občinskih meja znotraj statistične, ne pa zdravstvene regije. Po slednji je Občina Ilirska Bistrica sicer del obalno-kraške regije, kar je marsikoga zavedlo.


Najbolj brano