Počastili spomin in nagradili zaslužne občane

Praznik Občine Postojna, ki ga praznujejo v spomin na diverzantsko akcijo 23. aprila 1944, v kateri so partizani nemškemu okupatorju v Postojnski jami zažagali skladišče bencina, je tudi letos zaznamovala epidemija, a kljub temu je bil slovesnejši kot lani.

Župan   Igor Marentič je s predstavniki ZB  NOB Postojna položil 
venec na tri spominska obeležja v občini Foto: Foto atelje Postojna
Župan Igor Marentič je s predstavniki ZB NOB Postojna položil venec na tri spominska obeležja v občini Foto: Foto atelje Postojna

POSTOJNA > Župan Igor Marentič in podžupan Andrej Berginc sta skupaj s predstavniki Zveze borcev za vrednote NOB Postojna obiskala obeležja pri Črni jami, na postojnskem pokopališču in na Trgu padlih borcev ter se poklonila rojakom, ki so dali svoje življenje za lepši jutri.

Klasične občinske slovesnosti s podelitvijo priznanj zaradi omejitve zbiranja tudi letos ni bilo, je pa občina pripravila spletno občinsko prireditev z naslovom Praznične linije. V slavnostnem govoru je župan potegnil črto pod preteklo leto in napovedal glavne načrte občine za letošnje. Sledil je kulturni program, ki so ga oblikovali domači glasbeni ustvarjalci: brata Jurca, Mia in Gašper Rebec, SPD Nikola Tesla in saksofonist Tomaž Nedoh. Prireditev so popestrile še zanimive karikature Borisa Oblaka, ki je upodobil vse občinske nagrajence za leto 2020. Te so na slovesnosti tudi predstavili, župan pa je vsakega obiskal in mu izročil priznanje in karikaturo.

Naziv častnega občana je prejel Franko Blažina, ki je v Postojnski godbi 1808 deloval polnih 70 let. (Foto: Foto atelje Postojna)

V Prestranku je podelil priznanje 23. april Občine Postojna Magdi Jakin Černe za delo na področju lokalne skupnosti ter zavzemanja za vrednote NOB in TIGR, v Orehku srebrno priznanje Dragani Čolić za prispevek na kulturnem področju in ohranjanju dediščine, v Postojni zlato priznanje predstavnikoma Srbskega prosvetnega društva Nikola Tesla za dolgoletno delo na področju kulture in promocije občine. V Hruševju pa je župan izročil priznanje častni občan Franku Blažini,ki je leta 1950 v Dolenji vasi pri Senožečah, kjer so odpirali vaški dom, prvič nastopil s Postojnsko godbo 1808. Od takrat ji je ostal zvest polnih 70 let, igral na več glasbil ter opravljal naloge blagajnika, tajnika in predsednika.


Najbolj brano