Po 70 letih je cerkev zadihala

Župnijska cerkev sv. Krizogona v Hrušici v Brkinih ima od nedavnega drugačno notranjo podobo. Iz cerkve so odstranili dotrajan leseni pod, odkrili izvirni kamniti tlak, obnovili stare klopi in pod klopi namestili novo ogrevanje.

Obnovljeno notranjost cerkve sv. Krizogona v Hrušici je minulo 
nedeljo blagoslovil koprski škof msgr. Jurij Bizjak.
Obnovljeno notranjost cerkve sv. Krizogona v Hrušici je minulo nedeljo blagoslovil koprski škof msgr. Jurij Bizjak.  

HRUŠICA > Pred skoraj 70 leti so zaradi mraza, ki je seval iz kamnitega tlaka, v farni cerkvi sv. Krizogona v Hrušici v Brkinih postavili lesen pod. Hrušiška cerkev je bila tako ena redkih, ki je imela čez celo ladjo lesen pod, ki je seveda zakrival izvirni kamniti tlak. Ker je pred nekaj leti nehala delovati tudi 30 let stara peč za ogrevanje, so se člani gospodarskega župnijskega sveta na čelu z župnikom Andrejem Vončino odločili, da postavijo novo ogrevanje in spotoma uredijo notranjost cerkve.

Iz cerkve so odstranili dotrajan leseni pod, pod katerim so kamnite škrle, ki se jih spomnijo le najstarejši v petih vaseh hrušiške župnije. Obnovili so še stare klopi, pod klopi postavili nov laminatni pod in pod laminat namestili karbonske sevalne panele, s katerimi zdaj ogrevajo cerkev.

Na staro mesto, med cerkveno ladjo in zakristijo, so vrnili križev pot, na severozahodno steno cerkve pa veliko razpelo, ki so ga pred 30 leti umaknili na steno prezbiterija. Renovirali so še oba lestenca, obnavljajo pa tudi štiri večne luči, ki so nekoč visele s stropa, pa so jih pred desetletji umaknili iz cerkve. Za vsa dela so dobili soglasje novogoriškega zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Za presenečenje župljanom je poskrbel Romeo Volk iz Ilirske Bistrice, ki je hrušiški cerkvi podaril leseno skulpturo, torzo križanega Jezusa. Tega so namestili na pročelje kora. Novo preureditev notranjosti cerkve je minulo nedeljo blagoslovil koprski škof msgr. Jurij Bizjak.


Najbolj brano