Pester izbor programov od jeseni do pomladi

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica bo v letošnjem šolskem letu obeležilo 25 let delovanja. Poleg dolgoletne tradicije na področju izobraževanja odraslih se v društvu lahko pohvalijo tudi z izjemnim številom članov in slušateljev. V letošnjem letu razpisujejo kar 31 študijskih skupin.

Kulturna klepetalnica je med najbolje obiskanimi skupinami. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Kulturna klepetalnica je med najbolje obiskanimi skupinami. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > V društvu, ki ima status nevladne organizacije v javnem interesu na področju vzgoje in izobraževanja, so v lanskem šolskem letu organizirali več kot 20 študijskih skupin, ki jih je obiskovalo okrog 270 slušateljev. V letošnjem šolskem letu pa razpisujejo kar 31 študijskih skupin. “Pričakujemo najmanj tolikšno udeležbo in toliko skupin kot v preteklem letu, če ne še kaj več,” pravi predsednica društva Nevenka Tomšič.

Vse, ki bi se jim radi pridružili pri učenju novih veščin in odkrivanju novih znanj ali le osvežili že pozabljeno znanje, vabijo na informativni dan v petek ob 17. uri v veliki dvorani Doma starejših občanov Ilirska Bistrica. Vpis v študijske skupine pa bo potekal še ves naslednji teden.

Tudi letos med ponujenimi programi prevladujejo jezikovne skupine. Teh je vključno z začetnimi in nadaljevalnimi programi kar 15. Člani lahko izbirajo med učenjem angleščine, italijanščine, nemščine, francoščine in ruščine. “Čeprav imamo največ jezikovnih skupin, so te manjše. Že vrsto let sta najbolj obiskani skupini spoznavajmo svet in domovino ter kulturna klepetalnica, ki ju skupaj obiskuje več kot sto slušateljev,” pove Tomšičeva.

Poleg omenjenih ponujajo tudi druge študijske skupine: Kultura Japonske, Tega živega vse toka, študijski krožek arheologije, pohodništvo, računalništvo, kitara, izdelava rešeljeja, klekljanje, polstenje in kvačkanje. Letošnja novost sta skupini verstva sveta in umovadba. “Za umovadbo smo se odločili, ker se med starejšimi pojavlja vse več demence, zato želimo na to opozoriti in v to obliko vadbe vključiti tudi naše člane,” pojasnjuje Nevenka Tomšič.

V društvu spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje, zato njihove programe obiskuje tudi veliko mladih, največ tečaje tujih jezikov. “Mladi se med nami zelo dobro počutijo in se lepo vključujejo v delo s starejšimi. Sodelujemo tudi z osnovnimi šolami, učence vključujemo v delavnice ročnih spretnosti,” še pove. Letos bodo tako učenci OŠ Dragotina Ketteja izdelali ilustracije za pravljico, ki so jo prevedli udeleženci študijske skupine ruskega jezika, skupaj z osnovno šolo načrtujejo tudi uprizoritev pravljice.

Prve dejavnosti bodo že ta mesec, ko pripravljajo obisk Vodnikove domačijo v Ljubljani in tradicionalni jesenski izlet za člane društva. V okviru projekta Dnevi evropske kulturne dediščine, v katerega so vključeni že šesto leto, bodo izdali publikacijo Naše sledi, posvečeno 18-letnemu delovanju skupine kulturna klepetalnica. V novem študijskem letu pa bodo obeležili tudi 25-letnico delovanja univerze.


Najbolj brano