Okužbe vztrajajo. Kako varno piti kavo in kaditi?

Število novih okužb v postojnski in ilirskobistriški občini ne pojenja. Poleg obeh domov upokojencev so viri okužb tudi podjetja, a ne med delovnim procesom, temveč v odmorih, zato bodo v naslednjih dneh občinski štabi podjetjem pomagali urediti varna območja za kajenje in pitje kave.

Ker so domačini prostovoljno zelo hitro izpraznili in počistili 
kulturni dom v Slavini, so člani CZ lahko v njem pravočasno 
vzpostavili rdečo cono.  Foto: Helena Race
Ker so domačini prostovoljno zelo hitro izpraznili in počistili kulturni dom v Slavini, so člani CZ lahko v njem pravočasno vzpostavili rdečo cono.  Foto: Helena Race

POSTOJNA, ILIRSKA BISTRICA > Potem ko so v sredo objavljeni izidi torkovih testiranj prinesli v postojnski občini še 24 novih okužb, v divaški šest, v sežanski štiri in ilirskobistriški tri, so včerajšnji izidi sredinih testiranj dodali še deset novih okužb v postojnski in prav toliko v bistriški občini, novih sedem pa še v hrpeljsko-kozinsk, pet v sežanski, tri v pivški in dve v divaški občini.

Nevarni odmori v službah

“V tem trenutku prihaja do dodatnih okužb na celotnem območju naše regije, v ospredju pa so Cerknica, Postojna in Ilirska Bistrica. NIJZ ugotavlja, da večji odstotek teh okužb nastaja med delovnim časom, vendar ne med samim delom, za kar gre vsekakor zahvala našim gospodarskim družbam, ki na delovnih mestih zagotavljajo vse potrebne ukrepe. Težave nastajajo predvsem med odmori, ko prija tudi kava ali cigareta,” je povedal poveljnik regijskega štaba za Civilno zaščito Sandi Curk.

“A ljudje smo socialna bitja in seveda jih za to, ker pijejo kavo, ne želimo kaznovati, niti to ne bi bilo produktivno, ker bi potem na cigareto hodili drugam, na še bolj nevarne kraje. Zato bomo predlagali, da v podjetjih zarišejo točke za kajenje ali pitje kave, podobno kot so to storili v podjetja Pivka perutninarstvo: 60 centimetrov širok krog za eno osebo, naslednji krog tri metre stran. V Pivki se je ta ukrep izkazal kot uspešen. Kajti sicer nam bodo šle številke do neba in bo treba sprejeti ukrepe, ki bodo zelo boleči za družbo in za gospodarstvo,” je še dodal Curk.

Bistriški in postojnski dom še na udaru okužb

V domovih starejših občanov je stanje različno. Najslabše je trenutno v Ilirski Bistrici, kjer je skupaj z okužbami v preteklih dveh tednih aktivnih 39 okužb pri stanovalcih in 13 pri zaposlenih, v Domu upokojencev Postojna je okuženih 16 stanovalcev in 11 zaposlenih, v domu Talita kum trije stanovalci in trije zaposlenih, v Domu na Krasu v Dutovljah šest stanovalcev (eden od njih je v bolnišnici) in sedem zaposlenih, a se karantene slednjih večinoma že iztekajo.

Danes pa se utegnejo številke še poslabšati v postojnskem domu upokojencev, kjer so včeraj ponovno opravili večje število testiranj, v Domu na Krasu pa bodo več stanovalcev iz sive cone testirali danes. Dom upokojencev Sežana ostaja eden redkih brez okužb med stanovalci.

Curk pa ob slabih informacijah izpostavlja tudi lepše plati: “Pri postavljanju rdeče cone v Slavini so nam izjemno nesebično pomagali domačini, ki so prostovoljno hitro izpraznili kulturni dom in uredili okolico in so nam tudi zdaj vsak dan pripravljeni pomagati. Tudi pri zagotavljanju oskrbe prebivalstva, ki jo izvajamo preko centrov za socialno delo. razen tistih, ki imajo odločbe, in nekaterih posameznikov, do zdaj ni bilo dodatnih potreb.”


Najbolj brano