Namesto kala prostor za druženje

V Kosoveljah je bilo v soboto pestro. Najprej so se z odprtjem razstave in postavitvijo spominske plošče na domačiji pri Tilhovih poklonili delu in zapuščini Jožeta in Stanota Lavrenčiča, nato so se veselili obnove kala Kaline, si ogledali razstavo fotografij kraškega poljskega cvetja in se družili v središču vasi.

Kal Kalina leta 2018 nima več vode, a je preurejen v prostor, na 
katerem se bodo lahko vaščani srečevali. Foto: Petra Mezinec
Kal Kalina leta 2018 nima več vode, a je preurejen v prostor, na katerem se bodo lahko vaščani srečevali. Foto: Petra Mezinec

KOSOVELJE > Spominski plošči na steni bivše mizarske delavnice pred vhodom na domačijo Kosovelje 13 bosta spominjali na bogato dediščino družine Lavrenčič.

Ob tej priložnosti so pripravili tudi razstavo o dediščini mizarstva na Krasu, predstavili staro orodje in zapuščino družine Lavrenčič.

Oče Jožef Lavrenčič (1879-1966) je bil lastnik obrtniške delavnice pri Tilhovih. O tem, kako uspešen mojster je bil, priča podatek, da je imel delavnico tudi v Trstu, v kateri je zaposloval do pet mizarjev. Bil pa je tudi ljudski godec in daleč naokrog poznan kot odličen harmonikar.

Krasoprema in Kraški vodovod

Sin StanoLavrenčič je uspešno nadaljeval očetovo pot. Po vojni, ko so domači mizarji izgubili trg in delo, so nastale številne manjše mizarske delavnice v Dutovljah in okoliških vaseh.

Danes 93 let star Lavrenčič je tisti človek, ki je vse te mizarje združil pod eno streho v tovarni pohištva Krasoperema Dutovlje. Med letoma 1962 in 1966 je bil na čelu sežanske občine, nato pa je do upokojitve vodil Kraški vodovod. Konec 60. let prejšnjega stoletja je opozarjal na vir vode v kraškem podzemlju in prav na njegovo pobudo so začeli z resnim odkrivanjem vodnega vira na Krasu.

“V Kosoveljah bi se radi poklonili ljudem, ki so zaznamovali okolje, v katerem živijo. Želimo si, da bi spomin nanje ostal zacementiran,” je v imenu vaščanov povedal Dušan Luin. Lani so v vasi postavili spominsko ploščo ladijskemu konstruktorju Jordanu Zaharju.

Nekoč kal, zdaj prostor srečevanj

Prebivalci Kosovelj pa se veselijo še ene pridobitve. “Kal Kalina je bil do šestdesetih let osrednji vaški kal, v katerem se je napajala živina po povratku s paše. Kalina je presahnila skupaj s številom živali. Posušena kotanja je dolgo časa služila za priročno odlagališče,” je še pojasnil Luin. Vaščani so se odločili, da bodo odlagališče očistili in obnovili 160 metrov zida, večinoma v suhozidni tehniki.

Tako je star kal postal prijeten družabni prostor, primeren za različne prireditve. “Zdaj moramo še posaditi lipo, a se še dogovarjamo, kateri prostor bi bil najboljši,” je še povedal predstavnik vaščanov.

Obnova Kaline je znašala dobrih 20.000 evrov. Dogajanje so zaključili z razstavo fotografij kraških poljskih rastlin Jošta Stergarška in z druženjem vaščanov.

Trud prebivalcev Kosovelj je nagradila tudi občinska komisija za ocenjevanje urejenosti mesta Sežana in naselij v občini Sežana, saj je vasi in prebivalcem podelila prvo mesto za urejenost vasi v okviru akcije Občina Sežana v cvetju za leto 2018.


Najbolj brano