Na tretji dražbi prepolovljena cena

Upravna stavba propadlega Kraškega zidarja bo konec januarja spet naprodaj, tokrat tretjič. Izklicna cena znaša dober milijon evrov, kar je za polovico manj kot na prvi dražbi pred dobrima dvema letoma. Nekaj interesentov se je o stavbi v središču Sežane pozanimalo in si jo ogledalo, ključno pa bo, ali bo kdo na koncu tudi vplačal varščino.

Upravna stavba propadlega sežanskega gradbinca, ki je zabredel v 
stečaj poleti leta 2014, prazna  čaka na kupce. Foto: Sonja Ribolica
Upravna stavba propadlega sežanskega gradbinca, ki je zabredel v stečaj poleti leta 2014, prazna čaka na kupce. Foto: Sonja Ribolica

SEŽANA > Za petetažno stavbo propadlega sežanskega gradbinca bo to tretji poskus prodaje. Gre za sodobno vogalno zgradbo, zgrajeno leta 2002, ki ima 1562 kvadratnih metrov uporabne površine. Naprodaj je z opremo vred.

Izklicna cena je jeseni leta 2017, ko so jo prodajali prvič, znašala dobra dva milijona evrov. Nekaj zanimanja je pritegnila, a kupcev na koncu ni bilo. Stečajna upraviteljica je zatem ceno znižala na 1,45 milijona evrov, pa se spet ni izšlo. Na tretji dražbi, ki bo 28. januarja, bo izklicna cena znašala nekaj več kot milijon evrov.

1,015.000 evrov znaša izklicna cena na dražbi za upravno stavbo Kraškega zidarja v centru Sežane

Interesenti se oglašajo

Nepremičnine, sploh tako velike, na prvih dražbah le redko zares prodajo, tudi najbolj resni kupci praviloma čakajo, da se cena vsaj nekoliko spusti. Pri upravni stavbi Kraškega zidarja niti prvo znižanje cen ni pritegnilo kupcev, morda pa bo v tretjem poskusu drugače. “Nekaj interesentov se je oglasilo, stavbo so si ogledali, a težko je napovedati, ali bo kdo plačal varščino ali pa se bo odločil počakati, da se cena še zniža,” pravi stečajna upraviteljica Simona Goriup.

Če bi šlo za prodajo stanovanj ...

Da bi kot na kupce računala katera od podjetij s Krasa, se zdi manj verjetno. Kraška podjetja namreč bolj povprašujejo predvsem po proizvodnih prostorih, v najboljšem primeru v kombinaciji z nekaj pisarnami. Podjetij, ki bi potrebovala toliko pisarniških prostorov, na Krasu ni.

Če pa bi šlo za stanovanja na tej lokaciji, bi kupce lažje našli. A da bi stavbo v središču Sežane kdo kupil, da bi pisarniške prostore preuredil v stanovanja, se Goriupovi zdi malo verjetno, vsaj za zdaj: “Gre za manjše pisarne, prostore bi bilo težko zaokrožiti in narediti stanovanjske enote. Potrebna bi bila velika vlaganja. To bi se izšlo le, če bi bila cena za stavbo res nizka.“

Kakorkoli že, če bo tokratna dražba prinesla kupca, bo šla vsa kupnina v roke ločitvene upnice, Banke Intesa Sanpaolo.


Najbolj brano