Na svetovnem festivalu pojedli več tisoč porcij praženega krompirja

Več tisoč obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije in iz sosednjih držav se je v soboto zbralo na 19. Svetovnem festivalu praženega krompirja v Postojni in potrdilo, da je pražen krompir, pripravljen na tradicionalen ali sodobnejše načine, res lahko tudi samostojna jed.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Izbirali so lahko med brezplačnimi porcijami, pripravljenimi po kar 89 receptih, ki jih je pripravilo več kot 60 pražilskih ekip iz Slovenije in tujine. Kljub temu, da so skupno spražili več ton krompirja, so porcije hitro pošle. Nad njim so bili navdušeni celo najmlajši obiskovalci, ki so nam priznali, da ga bodo odslej jedli večkrat, ker je bolj zdrav kot pomfri.

“Namen festivala je obuditi kulturo praženega krompirja, ki je stara slovenska jed, za pripravo katere pa si je treba vzeti nekaj časa, zato ga je žal v modernem času začel izpodrivati kupljen krompir v vrečkah, ki ga daš v mikrovalovko. Tudi pomfri se je razširil, ker je zelo enostaven za pripravo in poceni, a na srečo se ozaveščenost o pomenu zdrave, domače, lokalno pridelane hrane povečuje. Slovenski praženi krompir je zagotovo najboljši krompir, najvišja kulinarična oblika predelave krompirja,” je prepričan Stanislav Menard, predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki je letošnji festival organiziralo v sodelovanju z gostiteljico, Občino Postojna. In čeprav sta bila organizatorja na trnih zaradi slabe vremenske napovedi, je dež počakal, da je čas za kosilo minil.

Med pražilskimi ekipami je primorske barve zastopala ekipa Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom. Njihov bistriški tenstan krompir je pošel med prvimi. Kuharski mojster Rihard Baša je poudaril, da se je tradicionalni recept izkazal za zmagovitega predvsem zaradi domačih sestavin - domače svinske masti z ocvirki, brkinskega krompirja sorte desiree in domače čebule.

“Ne le, da priprava domače hrana zahteva čas, domače hrane ni mogoče pripraviti iz sestavin, ki jih kupiš v trgovini, temveč je treba še prej obdelati njivo,” je opozoril.

Prireditev je pospremil tudi pester kulturni in zabavno-glasbeni program z domačimi izvajalci ter tržnica domačih pridelkov in izdelkov.


Najbolj brano