Na Soviču posadili 80 češenj in lip

Hrib Sovič je od včeraj bogatejši za 80 mladih drevesc: 50 divjih češenj in 30 lip. Ko bodo zrasle, bodo ozelenile predel pod vrhom Soviča.

Malčki bodo prišli prvič pogledat posajena drevesa takoj po 
prvomajskih praznikih, so obljubili. Foto: Suzana Rankov, SIDG
Malčki bodo prišli prvič pogledat posajena drevesa takoj po prvomajskih praznikih, so obljubili. Foto: Suzana Rankov, SIDG

POSTOJNA >”Približati gozd meščanom in še zlasti otrokom je tudi namen projekta Sovič: primestni gozd z razgledom, ki ga izvajamo na Soviču od lani,” je povedala Tina Krvina z Občine Postojna, ki je dala pobudo za sajenje.

Delavcem družbe Slovenski državni gozdovi so pri sajenju pomagale tudi tri skupine malčkov iz postojnskega vrtca. (Foto: Suzana Rankov, SIDG)

Pobudi je prisluhnila družba Slovenski državni gozdovi, ki upravlja z gozdovi na Soviču, pri sajenju pa je sodeloval tudi Zavod za gozdove. “Na območju, kjer je gozd pred leti prizadel žledolom, smo posadili 80 dreves: 50 sadik divje češnje in 30 lip,” je povedala Suzana Rankov iz Slovenskih državnih gozdov.

80 dreves so posadili pod vrhom Soviča. Foto: Suzana Rankov, SIDG

Gozdarji so imeli pri sajenju tudi pridne in zvedave pomočnike, malčke iz Vrtca Postojna Nekateri so s seboj prineslo tudi motike in pomagali kopati sadilne jame za drevesa. Otroci iz bližnjega vrtca so tudi sicer pogosti obiskovalci Soviča, od zdaj dalje, ko bodo imeli na njem tudi “svoja” drevesa, pa jih bodo še bolj redno spremljali. “Hodili bomo gledat, kako drevesa rastejo in kdaj bodo večja od nas,” so obljubili.


Najbolj brano