Na postojnski povorki ekspresni tir, frišne ribe, občinske volitve in etnološke maske

Današnja 47. postojnska pustna povorka je kljub mrazu in sneženju privabila številne obiskovalce, sodelujoče pustne skupine, ki so tradicijo povezale s humorjem, pa so bile zato še toliko bolj odločne, da zimo končno odženejo.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Točno ob 15. uri je po Tržaški cesti od Mercatorja proti središču mesta krenila 47. tradicionalna pustna povorka, na kateri se je za zastavonošo, mažoretkami in Postojnsko godbo 1808 zvrstilo deset skupin, štiri domače in gostujoče, ki so satirično komične vsebine prepletle s tradicionalnimi, folklorno obarvanimi maskami. Strokovno komisijo, ki vsako leto nagradi najboljše domače skupine, so z duhovito in ironično ponazoritvijo slovenske železniške realnosti ponovno najbolj prepričali člani Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, ki so redni udeleženci povorke. In če jim gre verjeti, bomo drugi tir dobili tja do leta 2050.

Druga nagrada je šla gasilcem iz Studenca, ki so pripeljali frišne ribe in sporočili, da “zaliva ne damo”. Tretje mesto pa sta si delili skupina otrok iz osnovne šole Prestranek, ki so risali lepšo in boljšo prihodnost zase, saj “dediščina ni obetavna”, ter člani postojnske enote Slovenskega združenja za duševno zdravje Šent, ki so prikazali letošnje občinske volitve in županu Igorju Marentiču dali vedeti, da so močna konkurenca.

Letošnja povorka je bila, tako kot bodo tudi ostale prireditve, posvečena 135. letnici Turističnega društva Postojna, ki za organizacijo pustovanja v Postojni skrbi že več desetletij. Pustno dogajanje se je nadaljevalo z otroškim rajanjem v OŠ Antona Globočnika, sklenila pa ga bosta kar dva pustna plesa. V hotelu Sport se bodo do polnoči maškare skupaj z DJ Jankom vrtele v disko ritmih, v hotelu Kras pa ob glasbi legendarne Venere.


Najbolj brano