Na Počku in drugod usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev in vojaških pilotov

Na območju osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna ter na območjih Suhe krajine in Mirnske doline bo od ponedeljka do četrtka potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev. Na letališču Cerklje ob Krki pa se bo v ponedeljek začelo redno usposabljanje vojaških pilotov v letenju na nizkih višinah, ki bo trajalo do petka, 24. maja.

Piloti 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske bodo v sklopu 
rednega usposabljanja od ponedeljka do 24. maja izvajali nizko 
letenje z letali PC-9M Hudournik na višinah od 50 do 300 
metrov. Foto: Slovenska vojska
Piloti 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske bodo v sklopu rednega usposabljanja od ponedeljka do 24. maja izvajali nizko letenje z letali PC-9M Hudournik na višinah od 50 do 300 metrov. Foto: Slovenska vojska

POSTOJNA > Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, bodo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal Slovenske vojske, na osrednjem vadišču tudi helikopterske posadke ameriških letalskih sil.

Usposabljanje v Postojni bo potekalo v časovnih intervalih med 9. in 21.30, na območju Suhe krajine in Mirnske doline med 9. in 15. uro, razen v četrtek, ko bo potekalo med 14. in 18. uro.

Kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in pravilni uporabi ter nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Piloti 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske bodo v sklopu rednega usposabljanja od ponedeljka do 24. maja izvajali nizko letenje z letali PC-9M Hudournik na višinah od 50 do 300 metrov. To bo med tednom potekalo od 9. do 15. ure, razen v četrtek, ko bo potekalo od 16. do 20. ure.

Načrtovano letenje bo dnevno le na dveh smereh z intenzivnostjo dveh letal v eni uri. Smer in čas letenja bodo določili glede na trenutne vremenske razmere. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi. Med letenjem se bodo piloti v največji možni meri izogibali letenju nad večjimi naselji, še dodajajo v sporočilu za javnost.


Najbolj brano