“Na Krasu je pustil neizbrisljiv pečat”

Ob 170. obletnici rojstva kraškega publicista in narodnega buditelja Lovra Žvaba bodo člani Kulturno razvojnega društva Venček iz Dutovelj v nedeljo ob 19. uri na njegovi rojstni hiši v Dutovljah slovesno odkrili spominsko ploščo.

Kraškemu publicistu in narodnemu buditelju se bodo  poklonili s  spominsko ploščo na rojstni hiši v Dutovljah. 

 Foto: Društvo Venček
Kraškemu publicistu in narodnemu buditelju se bodo poklonili s spominsko ploščo na rojstni hiši v Dutovljah.  Foto: Društvo Venček

DUTOVLJE > ”Naš rojak, sovaščan Lovro Žvab je s svojimi deli pustil neizbrisljiv pečat na Krasu in na Tržaškem, vendar do danes ni prejel zasluženega priznanja za svoje življenjsko delo. Zato smo se v društvu Venček odločili, da utrdimo in ohranimo spomin na narodnega buditelja in vidnejšega publicista tistega časa s postavitvijo spominske plošče,” so zapisali v društvu Venček, ki si prizadeva za zaščito in ohranitev kulturne dediščine ter identitete in tradicije Krasa.

Lovro Žvab (1852-1888), ki je v času svojega ustvarjanja deloval v Ljubljani, v Trstu in krajši čas tudi v Dutovljah, si je prizadeval za ohranitev slovenskega jezika in slovenske kulture v samem osrčju Trsta, s svojim delom, idejami in miselnostjo pa je pomembno vplival tudi na razvoj slovenskega šolstva ter ohranjanje slovenskega ljudskega izročila in slovenske pisane besede. Aktivno je deloval v Slovenski matici in se spoprijatelji s pisateljem Franom Levstikom, ki ga je spodbudil k beleženju ljudskega izročila. Tako so v več obdobjih, med leti 1874 in 1882, v rodnih Dutovljah nastali štirje snopiči Zbirka narodnih pesnij, pripovedk, navad, babjih vêr in vraž po Krasu in drugod nabranih.

Po letu 1881 je vse do smrti deloval v Trstu. Bil je član vodstva Slavjanske čitalnice in njen tajnik. Kot eden izmed ustanoviteljev podružnice družbe sv. Cirila in Metoda v Trstu se je zavzemal in dosegel ustanovitev prvega zasebnega slovenskega vrtca in prvega razreda slovenske šole v okraju sv. Jakob v Trstu. Bil je tudi pobudnik in podpornik prve ženske podružnice družbe sv. Cirila in Metoda.

Svojo pisno zapuščino je Žvab zapustil sodobniku dr. Karlu Štreklju, ki jo je vključil v zbirko Slovenske narodne pesmi. Ob odkritju spominske plošče, ki bo tudi del programa jubilejnega Praznika terana in pršuta, bo Žvabovo življenje in delo predstavil Ivan Vogrič, avtor knjige Lovro Žvab, Levstikov prijatelj.


Najbolj brano