Mlad in že med najboljšimi

Mehanik Žan Umek iz Škrbine se lahko pohvali s tretjim mestom na tekmovanju Mehanik leta. Uspeh je še toliko večji, saj je bil z dvajsetimi leti med osmimi finalisti najmlajši. Z delom v domači delavnici v Škrbini nadaljuje družinsko tradicijo, ki jo je začel njegov oče Robi Umek.

Žan Umek v mehanični delavnici nadaljuje delo očeta Robija 
Umeka. Foto: Petra Mezinec
Žan Umek v mehanični delavnici nadaljuje delo očeta Robija Umeka. Foto: Petra Mezinec

ŠKRBINA > Žurnal24 ter specializirana revija Mehanik in voznik sta ob koncu leta že petič izbirala najboljšega mehanika v državi. Žana Umeka je na tekmovanje prijavila sestra. Za preboj v drugi krog so morali mehaniki po Sloveniji zbirati glasove na spletu. Mladi mehanik iz Škrbine jih je zbral kar 13.700.

Finalisti so se morali izkazati

Na tekmovanju so se morali finalisti po teoretičnem delu izkazati še s praktičnim znanjem, je pojasnil Žan Umek. Komisija je preverjala poznavanje električnih povezav in napeljav, spretnosti pri menjavi gume in znanje diagnostike avta, poleg tega pa so morali tekmovalci še na slepo prepoznavati predmete in sestaviti avtomobilček iz lego kock. “Takega rezultata nisem pričakoval, sploh ker so bili vsi več let starejši,” je povedal Žan.

Izbira poklica po osnovni šoli zanj ni bila nobena težava, saj je že kot otrok veliko časa preživel v očetovi delavnici. “V teh časih je službo težko dobiti, vedel pa sem, da jo bom doma imel. Poleg tega je lepo, da nekdo prevzame družinsko podjetje.”

Veliko sprememb v poklicu

Poklic avtomehanika se je v zadnjih letih zelo spremenil, je povedal Žan. “Avtomobila danes skorajda ne moreš popraviti brez pomoči računalnika. Potrebno je več izobraževanja kot v preteklosti.”

Novo znanje in več desetletij izkušenj je recept za prihodnost, je prepričan oče Robi Umek, ki ponosa nad sinom ne skriva. “Zelo smo ponosni in to je velik dosežek. Predvsem pa je dobro, da bo šlo lahko delo v delavnici naprej in da bom lahko vajeti prepustil mlajši generaciji.”

Načrtov za prihodnost imata Robi in Žan še veliko. V kratkem bodo razširili delavnico in se poleg popravil osebnih in dostavnih vozil pričeli ukvarjati tudi z motorji.


Najbolj brano