“Letos smo iskali svoje korenine”

Letošnje pastirske igre so praznovale svoj 20. rojstni dan. V čast jubileju so se v Kulturnem društvu Pepca Čehovin - Tatjana odločili, da se vrnejo h koreninam. “Z letošnjimi Pastirskimi igrami smo se vrnili na tiste prve igre. Vendar smo jih zelo posodobili, saj smo želeli predstaviti stare igre ter hkrati čim bolj razvedriti sceno,” pravi Valter Cerkvenik, predsednik društva.

Udeleženci so se pomerili v metanju kamna. Foto: Samanta Coraci
Udeleženci so se pomerili v metanju kamna. Foto: Samanta Coraci

SENOŽEČE > Da bi se v starih pastirskih igrah preizkusili tudi današnji otroci, so starejši pri Zgornjem kalu prikazali igro tolčenje koze, ki so se jo kot otroci igrali na pašnikih. Tolčenje ali zbijanje koze je stara pastirska igra. V ekipi je šest ljudi, pet jih zbija kozo, en pastir pa to kozo varuje (koza je trinoga veja) z omelcem, ki ga drži v roki. Cilj vsakega tolkača je, da kozo s kolom zbije, tisti, ki pase kozo, pa postavlja kozo nazaj. Medtem ostali igralci iščejo svoj kol. Če pastir z omelcem zadane tolkača preden ta pride na varno mesto (stopi na kamen), nastane nov pastir, če pa mu uspe stopiti na kamen, je varen.

Igre so se pričele že v četrtek z otvoritvijo razstave stripa Naš maister ilustratorja Damijana Stepančiča. S stripom skuša predstaviti življenje generala Maistra - od njegovega rojstva do smrti. “Damijan je vključil vse pomembne akterje in dogodke, ki so zaznamovale življenje generala Maistra, prav tako pa tudi njegov način življenja in način dojemanja,” je razložil predsednik domačega društva.

Zvečer so v Vili Marija predstavili knjigo o zgodovini Senožeč, ki jo je Paul Hus iz Trsta pripravljal dve leti. “Pokazal nam je, kako v redu so Senožeče, ker mi kot domačini, ki smo vsak dan tukaj, ne vidimo te zgodovine, ki je lahko iztočnica za turizem v naših krajih,” je še dodal. Zaključile pa so se s sobotnim tekmovanjem, v katerem je tekmovalo šest ekip, saj so se stalnim ekipam pridružili tudi tisti, ki so tekmovali pred dvajsetimi leti, in ansamblom Nemir. Prireditev so dopolnile različne razstave ročnih spretnosti, ki jih je pripravil Aktiv žena in predstavitve domačinov, ki so prinesli domače dobrote, pletli so s koruznim ličjem, na stojnicah so ponudili domače pridelke in izdelke. Zaplesalo je tudi plesno društvo Srebrna iz Senožeč.


Najbolj brano