Letalski šov na festivalskem nebu

Sončna nedelja, priložnost za spoznavanje vojaške zgodovine in tehnike, predvsem pa atraktivne ponazoritve in letalski šov so v Park vojaške zgodovine ponovno pritegnili množico obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije, pa tudi iz tujine. Ob letošnji 100-letnici je imelo glavno vlogo slovensko vojaško letalstvo.

Dramatičen “spopad za most” med nemško vojsko in rusko armado je spremljala množica obiskovalcev. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Dramatičen “spopad za most” med nemško vojsko in rusko armado je spremljala množica obiskovalcev. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > “V srcu moraš imeti še kakšno drugo željo kot le denar, voditi te morajo vrednote, kot so čast, lojalnost, tovarištvo, pogum, predanost ter nas, Primorce, tudi domoljubje.” Tako je med spremljanjem zahtevnih manevrov kolega v pilatusu o navdušenju za poklic vojaškega pilota povedal komaj 26-letni primorski pilot David Necmeskal iz Ankarana, ki mu je pripadla čast, da je komentiral dinamično predstavitev letalskih sil 15. polka vojaškega letalstva, ki je bila vrhunec letošnjega festivala vojaške zgodovine. Čez prizorišče je poletelo skupno sedem letal slovenskega vojaškega letalstva, pilatusa, turbolet, falcon in tri šolska letala, ki so poskrbela za pravi letalski šov.

Obiskovalce, med katerimi je poleg ljubiteljev vojaške zgodovine in tehnike zlasti veliko družin z otroki, so pritegnile tudi predstavitev helikopterjev Slovenske vojske na tleh, ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne in predstavitvene vožnje oklepne tehnike, pa tudi spremljevalne predstavitve oklepnih vozil, sejem militarij in lokalnih izdelkov, otroške delavnice in prikaz vojaških taborov iz različnih zgodovinskih obdobij.

Družina iz Grosuplja nam je povedala, da so v parku že tretjič: “Zelo je zanimiv tako za naše tri fante kot tudi za odrasle. Današnji obisk festivala pa je rojstnodnevno darilo za najstarejšega sina.”

Poleg ostalih zbirk in razstav je bila obiskovalcem prvič na ogled tudi najnovejša pridobitev - razbitine britanskega lovca supermarine spitfire iz druge svetovne vojne, ki je pred 75 leti strmoglavil na Ljubljanskem barju, prejšnji mesec pa so ostanke odkopali v okviru zahtevnega arheološkega podviga.

S festivalom, ki je osrednja in največja muzejsko-turistična prireditev parka, hkrati pa tudi največji turistični dogodek v občini ter največji vojaško-zgodovinski spektakel na nacionalni ravni, so v parku zaokrožili še eno uspešno sezono, v kateri so zabeležil 30-odstotno rast obiska. “To nas zelo veseli, spodbuja pa nas k še boljšemu delu in k novim pridobitvam,” je poudaril vodja parka Janko Boštjančič.


Najbolj brano