“Kraševci še premalo cenimo teran”

Naslednji dve leti bo najmanjšemu slovenskemu vinorodnemu okolišu, kraškemu, kraljevala Nuša Živec. Živi v Skopem in je zaposlena v divaški enoti sežanskega vrtca, izhaja pa iz dutovske družine Štok z dolgoletno vinogradniško tradicijo.

David Štok in Nuša Živec, stric in nečakinja, skrbita, da se bo 
bogata vinogradniška tradicija družine Štok nadaljevala tudi v 
prihodnosti.  Foto: Petra Mezinec
David Štok in Nuša Živec, stric in nečakinja, skrbita, da se bo bogata vinogradniška tradicija družine Štok nadaljevala tudi v prihodnosti.  Foto: Petra Mezinec

DUTOVLJE, SKOPO > “Že od nekdaj sem si želela, da bi se preizkusila v vlogi kraljice terana. Ko je bil čas pravi, sem se odločila, da se prijavim. Poleg tega pa se na tak način tudi poklanjam spominu na nonota. Želim si, da bi se naša klet ohranila,” je povedala Nuša Živec, ki bo obveznosti kraljice terana v prihodnjih dveh letih usklajevala z zaposlitvijo v divaškem vrtcu. “Moja glavna naloga v vlogi kraljice terana je predstavljati teran in Kras po Sloveniji in po svetu. Mislim pa, da ga še Kraševci premalo cenimo.”

Odrasla z ljubeznijo do vinogradov

Doma je iz Skopega, vendar pa je kmetija, na kateri že od malih nog pomaga pri vseh vinogradniških opravilih, v Dutovljah. Glava družine je David Štok, Nušin stric in predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa. “Govorila je, da bi se prijavila, vendar do zadnjega nisem verjel. Ko se je, sem se izločil iz komisije, moje mesto je prevzela aktualna kraljica terana,” je povedal.

“Ko sem bila majhna, sem veliko časa preživela tu, odrasla sem z ljubeznijo do trt, vina in Krasa,” je povedala Nuša Živec. Delo v vinogradu ji ni tuje: “Ob trgatvi sem vedno zraven, najljubše pa je martinovo, ko se preizkuša novo vino,” pravi.

Bogata tradicija

Štokovi iz Dutovelj so ena najstarejših vinogradniških družin ne le na Krasu, temveč v Sloveniji, je povedal David Štok. Njihovi predniki so prišli sem z Bavarskega v drugi polovici 15. stoletja. Trenutno imajo na 2,5 hektarja vinogradov posejanih približno 9000 trt. Večina pridelanega vina je teran, pridelujejo pa tudi malvazijo in vitovsko grganjo. Posebnost njihove domačije je sok Teranovka, ki ga pridelujejo iz grozdja trte refošk.

Stric in nečakinja imata za prihodnost še veliko načrtov, med drugim napovedujeta posebno kraljičino vino, glede drugih novosti pa ostajata zaenkrat še nekoliko skrivnostna.

Nuša Živec bo krono od aktualne kraljice terana Tinkare Gulič prevzela na prireditvi v Pliskovici 3. avgusta, ko se bodo predstavili tudi pridelovalci terana PTP, njen prvi uradni nastop v vlogi kraljice pa bo na osrednji povorki ob Prazniku terana in pršuta 11. avgusta v Dutovljah. Lento in krono kraljice bo nosila dve leti.


Najbolj brano