Konji (že spet) kar po cesti

“Vsak dan enaka zgodba ...” so občani zapisali pod fotografijo konj sredi ceste Preserje-Ivanji Grad v občini Komen. Že osmo leto se vlečejo in povečujejo problemi s konji, ki uhajajo ne samo na ceste, temveč tudi na tuje pašnike, travnike ter celo njive in vrtove. In vsako leto je huje. Sprva majhna čreda je do lani narasla na 34 konj, zdaj jih je že 55. In paše za vse ni dovolj.

Medtem ko je Janez Sabolek v četrtek del konjev selil na pašnik, je drugi del črede taval po cesti. Foto: Nadzor terena
Medtem ko je Janez Sabolek v četrtek del konjev selil na pašnik, je drugi del črede taval po cesti. Foto: Nadzor terena

PRESERJE, KOMEN > “Fotografijo konjev na cesti so danes dopoldan prejeli tudi na policijski postaji Sežana,” so nam v četrtek potrdili na policiji. Ker to ni bil prvi primer konj na cesti v komenski občini, so policisti takoj vedeli, čigave so živali. “Na kraju so policisti takoj preverili pri rejcu, ki je povedal, da je danes konje selil iz ene v drugo ogrado, pri tem pa naj bi konje spremljal organizirano preko ceste,” so dodali.

Ko so policisti opravili nadzor na terenu, pa konjev na cesti ali ob njej ni bilo več. “V kolikor bodo policisti uspeli ugotoviti točen čas in datum izdelave fotografije in pridobiti izjavo avtorja, bodo zoper rejca in lastnika konjev na Okrajno sodišče v Postojni podali obdolžilni predlog zaradi kršitve 5. člena Zakona o cestah,” so še zapisali na policiji in dodali, da je policijska postaja Sežana o vsem obvestila tudi veterinarsko inšpekcijo.

55 konj redi Janez Sabolek, čeprav zanje nima dovolj pašnikov

Da so bili konji v četrtek dopoldne res na tej cesti, je za Primorske novice potrdil tudi rejec Janez Sabolek: “Da, konje sem selil iz Ivanjega Grada na drug pašnik, v Preserje. Malo tako, malo. Enajst konjev sem peljal, eno skupino sem imel na vrvi in ko sem te peljal stran, so drugi ostali na cesti. Da se to ne bi zgodilo, bi moral biti z mano še nekdo, ki bi poskrbel še za drugi del črede,” je priznal Sabolek.

55 konj, paše pa ...

A četrtkov primer še zdaleč ni edini. “Na cesti proti Braniku so konji skoraj vsak dan, pogosto so tudi na drugih cestah okrog Komna,” pove domačin iz Tomačevice. Ker Sabolek nima dovolj pašnikov za vse konje, jih pase po tistih, za katere ima vsaj ustno dovoljenje lastnikov. “Zdaj imam v domeni okrog sto hektarjev,” pove. In koliko konj? “55,” odgovori. A že hip zatem prizna, da so marsikateri od teh dogovorov vprašljivi, da mu nekateri dovolijo popasti samo enkrat na leto in se jezijo, ko pripelje konje drugič.

12 odločb so izdali inšpektorji rejcu konj na Komenskem

Da paše za čredo, ki je iz leta v leto večja, ni dovolj, domačini opozarjajo že nekaj let. Opažajo namreč, da konji ponoči uhajajo na zemljišča, za katera Sabolek nima privolitve lastnikov, da uhajajo na njive in vrtove. Pred kratkim so tako v Malem Dolu popasli njivo ajde.

Pritožujejo se tudi lovci, ki jim zmanjkuje voda za divjad. Pa ne samo to. Sabolek je hodil po vodo tudi na pokopališča. “Enkrat je zaspal v avtu, ko je natakal vodo v cisterno, in je bil račun za vodo potem tak, da so vodo na pokopališču zaprli,” pove domačin, ki se, tako kot mnogi drugi, ne želi izpostaviti z imenom in priimkom, ker ima zatem samo težave, učinka od javnega opozarjanja pa ni.

V osmih letih 12 odločb

Veterinarska inšpekcija sicer “spremlja omenjeno rejo konj od leta 2011,” so nam odgovorili z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. “Inšpektorji so na podlagi prijav in po uradni dolžnosti opravili 17 pregledov in izdali 12 ureditvenih odločb bivšemu lastniku konj (stranki) v smislu pravilne oskrbe in dobrobiti živali. Vse izdane odločbe so se izvršile, v enem primeru je prišlo do denarne izvršbe. Uvedeni so bili štirje prekrškovni postopki - v enem primeru je bila zahteva za sodno varstvo rešena ugodno za stranko,” so navedli.

Že leta 2012 so Saboleku izdali odločbo o prepovedi reje kopitarjev zaradi ponovitve kršitev zakona o zaščiti živali. “Zavezanec je odločbo izvršil tako, da je konje prepisal na društvo Venetika in tako formalno nima konj,” so pojasnili na inšpekciji. Na vprašanja, kaj pomeni, da je zakoniti zastopnik društva Venetika Sabolek, pa so odgovorili: “Zakonodaja ne določa ničesar glede tega.”

Ukrepali so tudi kmetijski inšpektorji. Lastniku konj (društvu) so izrekli globo v višini 2000 evrov, ker ni vzdrževal ograd za živali in so mu te uhajale na cesto med Komnom in Branikom. A to je bila edina kazen v zadnjih petih letih.

“To je sramota za ves Kras. Osem let se že vleče vse skupaj. Inšpekcije pridejo najavljene in ne vidijo dosti. Ne vidijo do gole zemlje in kamenja popasenega pašnika, ker jih tja nihče ne pelje. To je ne samo proti vsem načelom Nature 2000, ki je tu okoli, ampak tudi proti Krasu, ki si je po stoletjih, ko je bil gol, komaj opomogel. Kjer se pasejo ti konji, za njimi ostane popolna goličava. To je uničevanje narave!” opozarjajo domačini. A ostajajo preslišani.


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Ujetniki enega

Kako lepi konjički, bi verjetno rekel turist, ki bi si v miru ogledoval Kras in v četrtek zjutraj naletel na sedmerico konj na cesti pri Komnu. Povsem drugačen pogled ima na te “lepe” konjičke voznica, ki je decembra lani peljala tri otroke na vaje pihalnega orkestra in je v megli in temi nenadoma skočil pred avto konj in razbil vetrobransko steklo. Še tedne zatem je trepetala, kaj bi se lahko zgodilo otrokom v avtu. Tudi kmet iz Malega Dola, ki so mu konji popasli ajdo, gleda nanje z drugačnimi ...

Preberi več

Najbolj brano