Koline za dvig kulinarične prepoznavnosti

RRA Zeleni kras je v sodelovanju z Društvom za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna) organizirala kulinarični dogodek Koline 2022.

Dogodek Koline predstavlja velik premik v smeri dviga prepoznavnosti 
kulinarike regije Zeleni kras.   Foto: RRA Zeleni kras
Dogodek Koline predstavlja velik premik v smeri dviga prepoznavnosti kulinarike regije Zeleni kras.  Foto: RRA Zeleni kras

PIVKA > Gre za prvi večji kulinarični dogodek, na katerem je moči združilo osem različnih gostinskih ponudnikov in pripravilo tematski večer, vezan na tradicijo kolin.

Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi mojstri ustvaril eno jed, ki je sledila rdeči niti tradicionalnih kolin. Glavna usmeritev, ki so jo zasledovali, je bila, kako predstaviti na zanimiv in inovativen način uporabo vseh delov mesa na kolinah. S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami so sodelovali: Gostilna Špelca s pozdravom iz kuhinje in ocvirkovimi ptički, polnjenimi z jetrno pašteto in kozarčkom slivovke, Gostilna in picerija Morski konjiček in Bar Kočanija z vampi v ješprenovi solati z bučnim oljem, Penzion Mirjam s krepko kostno juho in zavitkom z jušno zelenjavo, Smrekarjeva domačija s potrebušino in kremo krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega prašiča, Ekoturizem Hudičevec z rižoto iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic, Avio Pub s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem in karameliziranim kostanjem, Turistična kmetija Pri Andrejevih s pršutom z domačo skuto in hruško ter Bistro Štorja, ki je kulinarično doživetje zaključilo z jabolkom, ki je želelo biti štrudelj. Najboljši somellier Slovenije 2022, Valentin Bufolin, pa je poskrbel tudi za odličen spremljevalni vinski izbor. Za glasbeno spremljavo je poskrbela akustična skupina Prizma, moderatorka Marjana Grčman pa je s povezovanjem programa udeležencem predstavila posebnosti in zgodbe, vezane na koline in pripravljene jedi. Organizatorji so poudarili, da je dogodek, ki je temeljil na medsebojnem povezovanju, začrtal novo smer v ponudbi kulinarike destinacije Zeleni kras in pomembno prispeval k prepoznavnosti.


Najbolj brano