Kjer pomaga občina, so počitnice lepše

V postojnski občini so počitniški programi za otroke zelo pestri, a celodnevno varstvo preko celega poletja ni zagotovljeno. Občina je letos zato objavila razpis, na katerega pa se ni prijavil nihče.

V Sežani so otroci prejšnji teden spoznavali tudi osnove prve 
pomoči. Foto: Petra Mezinec
V Sežani so otroci prejšnji teden spoznavali tudi osnove prve pomoči. Foto: Petra Mezinec

POSTOJNA, SEŽANA, ILIRSKA BISTRICA > V postojnski občini različna društva in zavodi počitniške dejavnosti, brezplačne ali plačljive, izvajajo velik del poletja, vendar v glavnem potekajo le dopoldan, v nekaterih terminih pa se tudi prekrivajo. Celodnevni program s prehrano je zagotovljen le na oratoriju v župnijah Postojna in Hrenovice, kjer je skupna cena 20 oziroma deset evrov, in na Srednji gozdarski in lesarki šoli Postojna, kjer je dnevna cena 20 evrov, za pet dni pa 85 evrov.

Težava so kadri

Postojnska občina je zato letos prvič objavila razpis za sofinanciranje počitniškega programa varstva otrok od prvega do petega razreda čez vse poletje, za kar je predvidela 6000 evrov. A na razpis se ni prijavil nihče.

Občinski svetnik Marjan Nagode je že predlagal, da prihodnje leto za to nameni več denarja, saj je bil za letos predviden znesek “odločno premajhen”.

A razlog, da se različni organizatorji niso prijavili, ni bil zgolj finančen, temveč predvsem kadrovski, saj bi zelo težko zagotovili usposobljen kader, ki bi omogočil izvedbo kakovostnega programa dva meseca. “Kvalitetne vsebine imajo prednost pred dolžino trajanja,” je v imenu organizatorjev programa v Mladinskem centru Postojna ocenila Ana Širca.

Sicer pa je občina letos prek razpisa za počitniške dejavnosti za otroke in mladino skupno namenila 8000 evrov, 3200 Zvezi društev mladinski center Postojna in 4800 Športni zvezi Postojna. Prva bo brezplačni dopoldanski počitniški program izvajala dva tedna v avgustu, Športna zveza pa prve tri tedne počitnic in zadnji teden v avgustu, deset dni pa organizira celodnevni izlet v Žusterno.

Otroci se brezplačnemu dopoldanskemu dogajanju lahko po dva tedna priključijo tudi v Dnevnem centru za otroke in mladostnike in v Točki moči. Notranjski muzej Postojna avgusta za 60 evrov pripravlja petdnevne dopoldanske kulturne počitnice na Zelenem krasu. V pivški občini za brezplačne počitniške športne aktivnosti skrbi Športna zveza Pivka.

Celodnevno varstvo v vseh štirih občinah

V štirih kraško-brkinskih občinah različne organizacije ponujajo športne in tematske enotedenske kampe za otroke. Najcenejše in najdaljše počitniško varstvo organizirajo v Medobčinskem društvu prijateljev mladine Sežana. Udeležujejo se ga otroci od prvega do petega razreda. Celotedensko varstvo stane 35 evrov, v kar je vključen tudi topel obrok. “Programe sofinancirajo občine, zato si prizadevamo, da so dostopni vsej populaciji,” je povedala Ana Pangos iz sežanskega medobčinskega društva. Poleg igranja, športa in ustvarjanja se otroci veselijo tudi dneva na morju.

V Sežani so s celodnevnim varstvom pričeli takoj po koncu šole, nadaljevali bodo vse do konca tega tedna in še med 22. in 26. julijem. V varstvo je vključenih več kot 50 otrok.

Lani so začeli s podobnimi programi tudi v drugih občinah. V hrpeljsko-kozinski bodo za otroke poskrbeli ob delovnikih med 22. julijem in 2. avgustom, v Divači med 29. julijem in 16. avgustom, v Komnu pa med 19. in 30. avgustom. V hrpeljsko-kozinski občini je prijavljenih že 30 otrok, v komenski zaenkrat nekoliko manj. Starši lahko otroka s stalnim prebivališčem v teh občinah peljejo v kateri koli kraj, kjer izvajajo celodnevno varstvo.

Želijo si pomoči občine

V ilirskobistriški občini doslej ni bilo posebej organiziranega varstva za otroke med poletnimi počitnicami, letos pa je počitniško varstvo otrok, starih od šest do dvanajst let, ponudila vzgojiteljica Nataša Frank, ki sicer poučuje na Osnovni šoli Knežak. Varstvo je bilo na voljo prva dva tedna v juliju v Gornji Bitnji, kjer je v ta namen uredila igralnico, blizu pa je tudi otroško igrišče.

“Kljub temu, da ima pri nas veliko družin v bližini none in stare mame, ki poskrbijo za varstvo vnukov čez poletje, opažam, da se kar nekaj staršev znajde v hudi stiski, kam z otrokom. Povpraševanja po varstvu je bilo kar nekaj, vendar si marsikatera družina tega ne more privoščiti, saj naša občina te oblike varstva ne subvencionira,” je pojasnila Frankova.

Za teden dni varstva devet ur dnevno z dvema malicama, pijačo in kosilom morajo namreč starši odšteti 90 evrov. Program sicer vključuje tudi ustvarjalne delavnice, izlete, športne igre in druge aktivnosti. Za naslednje leto Frankova načrtuje, da bi varstvo organizirala čez vse poletje, vanj pa vključila tudi jezikovne tečaje, vendar se zaveda, da bo brez finančne podpore občine to težko izvedljivo

Kar nekaj otrok bo predzadnji teden avgusta preživelo na oratoriju.


Najbolj brano