Ker jih je premalo, imajo lahko dobre plače

Na eni strani mladi brez službe, na drugi delodajalci, ki zaman iščejo voznike tovornjakov, medicinske sestre, kuharje, mizarje, elektrotehnike ... Kako zmanjšati ta razkol? Tudi z obveščanjem šolarjev o deficitarnih in obetavnih poklicih, menijo v sežanski obrtno podjetniški zbornici, ki je včeraj pripravila njihovo promocijo.

“Najbrž se bom zaposlil tam, kjer sem delal prakso,” pravi Luka 
Abramovič (levo),  ki je včeraj skupaj s sošolcem Štefanom 
Zoranom kraškim šolarjem predstavljal učenje za mizarja. Foto: Marica Uršič Zupan
“Najbrž se bom zaposlil tam, kjer sem delal prakso,” pravi Luka Abramovič (levo), ki je včeraj skupaj s sošolcem Štefanom Zoranom kraškim šolarjem predstavljal učenje za mizarja. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > “Tudi na Krasu in v Brkinih se gospodarstvo srečuje s pomanjkanjem ustreznega kadra. Vpisi v poklicne in srednje tehnične šole so vse manjši. Zato Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana načrtno spodbuja učence za poklice, ki jih primanjkuje,” pravi Klementina Križman, direktorica zbornice, ki je ob pomoči štirih kraško-brkinskih občin pripravila že 13. promocijo deficitarnih in obetavnih poklicev.

185 devetošolcev iz petih osnovnih šol in njihovih podružnic, ki se pravkar odločajo, kam usmeriti svojo poklicno pot, je spoznalo veliko podjetij, dijaki in profesorji srednjih šol ter delodajalci pa so jim približali poklice, za katere obstaja na trgu delovne sile veliko povpraševanje, dvigujejo pa se tudi njihovi zaslužki.

Malo brezposelnih

Na območju Upravne enote Sežana, ki pokriva štiri kraške občine, je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje avgusta letos 640 brezposelnih oseb. S šestodstotno stopnjo brezposelnosti je imelo to območje najnižji odstotek brezposelnih oseb na južnem Primorskem in tudi nižjega od slovenskega povprečja, ki je znašalo 7,3 odstotka. Delež prejemnikov denarnih nadomestil med brezposelnimi (29 odstotkov) pa je bil nad državnim povprečjem (24,3 odstotka). Podjetja pa iščejo voznike tovornjaka v mednarodnem prometu, zidarje, tesarje, fasaderje, bolničarje, srednje medicinske sestre, kuharje, natakarje, jamske vodnike, delavcih v kovinarstvu, živilski industriji ...

“Večina naših dijakov zelo hitro dobi službo, mnogi se zanjo dogovorijo že med opravljanjem prakse,” je povedala Zorislava Makoter, profesorica na Srednji gozdarski in lesarski šoli v Postojni, na kateri poleg gozdarjev, gozdarskih tehnikov in mizarjev izobražujejo tudi bolničarje, medicinske sestre in zdravstvenike. “Jaz bom verjetno delal v podjetju Mlinar&Mlinar, kjer sem bil na praksi,” pove dijak postojnske gozdarske šole Luka Abramovič. Na vprašanje, ali mu je žal, da je izbral mizarsko šolo, pa odgovori: “Ne. Če bi šel na računalništvo, kamor sem tudi želel, bi moral več sedeti in pisati, kar mi ni všeč. Delo z lesom pa me veseli.”

Zelo veliko je na trgu povpraševanja tudi po elektrotehnikih in tehnikih ladijske plovbe, ki jih izobražuje Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran: “Vsi naši dijaki dobijo takoj službo in zaposlili bi jih še več, če bi jih bilo več. Elektrotehniki se zaposlujejo kot vzdrževalci, saj skoraj ni podjetja, ki tega profila ne bi potrebovalo; zaposlujejo jih hoteli, veliko jih dela v družbah na Kozini,” pravi profesor na piranski šoli Robert Stegel. Zaradi velikega povpraševanja po teh kadrih se tudi njihove plače zvišujejo. Še več lahko zaslužijo na ladjah, kjer znaša začetna plača res le 700 evrov, a že po šestih mesecih je možno napredovati v elektročastnika s 4000 evri plače. “

“Največ povpraševanja je po voznikih tovornjaka v mednarodnem prometu, zidarjih, tesarjih, fasaderjih, bolničarjih, srednjih medicinskih sestrah, kuharjih, natakarjih, jamskih vodnikih, delavcih v proizvodnji (kovinarstvo, živilska industrija, gumarstvo),” naštevajo na zavodu za zaposlovanje potrebe po kadrih na Krasu.


Najbolj brano