“Ker je meja propustna, se ljudje ne počutimo več varno”

Ilirskobistriški svetniki so na današnji izredni seji soglasno sprejeli sklep, da odločno nasprotujejo umestitvi sprejemno-registracijskega centra na območju občine, pa tudi kakršnikoli nastanitvi vseh, ki so nelegalno prestopili mejo.

Današnje  seje bistriškega občinskega sveta se ni udeležil nihče od 
predstavnikov države, izjema so le predstavnice urada  za oskrbo 
in integracijo migrantov (direktorica  Mojca Špec Potočar je tretja 
z desne).   Foto: Veronika Rupnik Ženko
Današnje seje bistriškega občinskega sveta se ni udeležil nihče od predstavnikov države, izjema so le predstavnice urada za oskrbo in integracijo migrantov (direktorica Mojca Špec Potočar je tretja z desne).  Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > Od vlade zahtevajo tudi, da takoj okrepi varovanje državne meje in tako zagotovi varnost in premoženje občanov. Župana pa so pooblastili za pripravo vsega potrebnega za razpis posvetovalnega referenduma v primeru, da vlada njihove volje ne bi upoštevala.

“Ljudje se ne počutijo varno, ker je meja propustna. Policija ne more ustaviti vseh prebežnikov, ker je policistov premalo. Če bomo naredili center v Jelšanah in ne bomo okrepili nadzora meje, nismo naredili nič,” je razpravo povzel župan Emil Rojc. “Zahtevamo, da država zagotovi varnost, tako da zagotovi nepropustnost meje in s tem prepreči nezakonite prihode v našo državo.”

V ilirskobistiškem svetu je danes vladalo soglasje, kakršnemu smo tukaj priča le redko.

Nezakonitim prehodom narediti konec

Igor Batista je izpostavil, da se prebivalci že počutijo ogrožene. S prvim mrakom se zaklepajo, ne morejo se več svobodno gibati. “Država mora zagotoviti zakonite prehode tam, kjer so možni. Zato ne rabimo nobenih centrov. Tiste, ki meje ne prehajajo zakonito, je treba vrniti.”

“V Jelšanah ne bomo mirno gledali,” je napovedala Ana Marija Saftič. “Kakovost življenja je pri nas že zdaj zelo močno okrnjena. Migrante imamo vsakodnevno pred hišnimi vrati. Bojimo se za otroke, ki so po šoli sami doma.” Izrazila je tudi bojazen, da bi se začasni center spremenil v nastanitvenega.

“Lahko se zgodi, da bo tam 500 ljudi. Država bo najprej skrbela zanje, potem pa jih ne bo imela kam dati in bodo postali breme občine,” je bil zaskrbljen tudi Borut Rojc, ki vladi predlaga, naj migrante odpelje v Ljubljano.

Zorko Šabec je poudaril, da so ljudje proti tudi zaradi mačehovskega odnosa do občine Ilirska Bistrica. “Za cestno povezavo naj bi bili na vrsti leta 2038, pa bodimo tudi zato na vrsti takrat.”

Kristina Valenčič je opozorila, da je nujno takoj okrepiti varovanje meje in varnost občanov, zato naj država v občino Ilirska Bistrica pošlje dodatne policijske patrulje.

Prihodi bi bili nadzorovani

Vsi so izrazili tudi veliko razočaranje nad “ignoranco Ljubljane”, ker se občinskega sveta ni udeležil noben predstavnik ne ministrstva za notranje zadeve ne policije. Prišla je le Mojca Špec Potočar, direktorica urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov, ki pa je večkrat poudarila, da za konkretnejša pojasnila ni pristojna, saj urad vodi le postopke za morebitno vzpostavitev in delovanje centrov, medtem ko je vse ostalo stvar policije. Javna naročila, ki jih je že objavil urad, pa bodo po njenih besedah zaključena le, če bo center vzpostavljen, sicer pa ne.

“Obžalujem, da se je med vami pojavilo povsem napačno razumevanje. Center bi služil ravno izogibanju temu, kar vi opisujete. Samo olajšali bi postopke obravnave oseb in seveda varno in zakonito vzpostavili prehode in oskrbo oziroma gibanje posameznikov,” je dejala in dodala, da bi se morebitni center vzpostavil ravno z namenom, da bi migranti prihajali nadzorovano in koordinirano, da ne bi prihajalo do tega, da se državljani ne bi počutili varno.


Najbolj brano