Izpostavili so starodavno mitnico

Ob svetovnem dnevu habitata je Center arhitekture Slovenije pripravil vseslovenski natečaj, na katerem so s slikami domače mitnice eno izmed štirih prvih nagrad prejeli učenci prve triade šole v Senožečah.

Več stoletij stara mitnica je najvrednejša stavba v Senožečah, menijo senožeški šolarji. Foto: PŠ Senožeče
Več stoletij stara mitnica je najvrednejša stavba v Senožečah, menijo senožeški šolarji. Foto: PŠ Senožeče

SENOŽEČE > “Mitnica je blizu šole, a mnogi niso vedeli, kako pomembna stavba je bila. V skladu z razpisom pa smo ob njej razmišljali tudi, kako je dostopna za gibalno ovirane, slabovidne, z vozički ...” pove Nataša Adam, ki je skupaj s somentorico Tino Babuder vodila šolarje, ki so svoje poglede na mitnico predstavili v lepljenki, temperi in akvarelu. Z izdelki so prepričali strokovno žirijo, ki so jo sestavljali Jelena Torbica z ministrstva za okolje in prostor, Natalija Kocjančič iz Zavoda za šolstvo, Tomaž Ebenšpanger z Univerze v Mariboru in Vesna Kamin Kajfež iz Centra arhitekture Slovenije.

Letošnja tema je bila Arhitektura za vsakogar in je otroke spodbujala, da v svojem okolju prepoznajo glavne javne objekte, ki jih je vredno predstaviti in izpostaviti. Na natečaju so sodelovali tudi učenci četrtega in petega razreda senožeške šole, ki so se posvetili protiturškemu stolpu v Dolenji vasi


Najbolj brano