Lipicance prodajajo zaradi pomladitve črede

“Gre za prestrukturiranje črede - za njeno pomlajevanje in da bomo zagotovili dovolj prostora za mlade konje ter boljšo selekcijo,” utemeljuje odločitev, da bodo v Lipici zmanjšali število konj za kar 150, vodja konjereje in konjeništva Klemen Turk.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LIPICA > Odtujitev zelo velikega števila lipicancev, ugotovitve veterinarske inšpekcije, da je prišlo pri spustu na pašnik pri desetih lipicancih do poškodb in da tudi pri nekaterih drugih stanje ni optimalno, so v zadnjih tednih dvignili v javnosti veliko prahu in očitno je vodstvo Kobilarne Lipica ocenilo, da ga samo ne bo moglo mirno pomesti pod preprogo. Včeraj so tako v. d. direktorice holdinga Kobilarne Lipica Loreli Dobrinja in vodji konjereje in konjeništva v Kobilarni Lipica Klemnu Turku priskočili na pomoč resorni minister Zdravko Počivalšek, predsednik nadzornega sveta holdinga Marko Drofenik, podpredsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Miha Tavčar in podpredsednica veterinarske komisije pri Konjeniški zvez Slovenije dr. Petra Kramarič, ki jih je vodstvo kobilarne povabilo na novinarsko konferenco.

Praske so neprijetne, a ne nenavadne

Kramaričeva je povedala, da torkovo veterinarsko poročilo pravi, da so konji, ki so bili med skupnim spustom žrebcev in kobil poškodovani, večinoma okrevali, da nobeden nima trajnih posledic in da je čreda dvanajstih konj vzpostavljena. Tri pa so izločili, ker predstavljajo prevelik problem in bi vzpostavitev hierarhije v čredi trajala predolgo. Tudi Tavčar je povedal, da je bil to sicer neprijeten, a ne nenavaden dogodek, kakršni se dogajajo tudi zasebnim rejcem. “Tudi mi formiramo črede s kastrati in kobilami. Žal so utrpeli poškodbe, ki pa niso nič nenavadnega,” je dejal in dodal, da združenje sicer s kobilarno dobro sodeluje, kobilarna mu je v oporo. “Dala nam je šest plemenskih žrebcev za plemenitev na lipicankah v zasebni reji, da bomo v združenju naredili boljšo rezervo lipicanskih konj.”

Velika prodaja zaradi pomladitve črede

Glede prodaje 56 konj in podaritve 95 lipicancev je Dobrinja pojasnila, da novi zakon predvideva, da kobilarna vsako leto pripravi načrt razpolaganja s konji. Letos so prvič poleg liste za prodajo v načrt razpolaganja vključili tudi liste za brezplačno odtujitev konj.

“Konji, ki so v reji, so bili v rejo oddani pred petimi do desetimi leti, ker v kobilarni niso bili potrebni za rejo ali jahalno šolo. Zdaj se jih bo rejcem ponudilo v odkup. Gre predvsem za starejše in poškodovane konje. Za tiste, ki bodo oddani neodplačno, bomo poskrbeli, da bodo šli v dobre roke,” je zagotovil Turk. V predelavo pa ne morejo priti, je še zatrdil. Podobne liste so imeli tudi v prejšnjih letih, na njih je bilo približno 70 konj.

Glavni razlog, da je letos številka večja, je želja kobilarne po prestrukturiranju črede. Ker jo želijo pomladiti, so povečali število naraščaja z 20 na 30 na leto: “Za dobro selekcijo je bistveno čim večje število žrebet, da lahko najboljše odberemo za jahalno šolo in plemensko čredo, nekaj pa jih bo treba izšolati in odprodati,” je dejal Turk in dodal, da je ciljno število konj v Lipici 300 do 350.

Na vprašanje, ali so prodajne cene končne ali bodo poskušali kot dobri gospodarji za lipicance iztržiti čim več (nekateri so ocenjeni na zgolj 200 ali 250 evrov) je v.d. direktorice zagotovila, da bo potekalo zbiranje ponudb in da bodo poskušali iztržiti čim višje cene: “Ta seznam ne pomeni, da se bodo vsi prodali po teh cenah.”

Na izrecno vprašanje Primorskih novic, kdo je ocenil konje in sestavil liste za prodajo in brezplačno odtujitev, smo vendarle dobili odgovor, da sta bila v tričlanski komisiji poleg Klemna Turka še pomočnik trenerja in Nataša Goršek z Veterinarske fakultete.

Uspešno poslovanje

Sicer so glavnino tiskovne konference namenili poročilu o uspešnem poslovanju Kobilarne Lipica v zadnjih letih. Lani je Lipico obiskalo več kot 113.00 obiskovalcev, v prvem tromesečju beležijo 44-odstotno rast prihodkov iz ogleda in predstav ter 39-odstotno rast števila obiskovalcev, je povedala v.d. direktorice. Za 25 odstotkov so povečali prihodke v tržnem delu in za 16 odstotkov v kobilarni.

Minister je z delom vodstva zadovoljen. Glede prenove hotela Maestoso, ki bi morala biti končana pred letošnjo glavno sezono, pa je odgovoril, da je do zamika prišlo, ker na razpisu niso dobili dovolj cenovno ugodnih ponudb in da verjame, da bo drugi razpis uspešnejši.


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Konji, podložniki turizmu

Ko je pred dobrim letom dni državni zbor potrdil nov zakon o Kobilarni Lipica, je tedanji (in zdajšnji) minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek zatrjeval, da so bila glavna vodila pri pripravi zakona ustrezna zaščita spomeniškega območja kobilarne in lipicanskih konj ter večji poudarek lipicancu. A v dobrem letu dni so šle stvari v povsem nasprotno smer. Lipica kot kulturni spomenik in lipicanci kot neločljivi del tega spomenika so vse bolj potisnjeni v ozadje in podrejeni turizmu. ...

Preberi več

Najbolj brano