Emila Rojca izključili iz SD

Bistriški župan Emil Rojc je z odločitvijo nadzornega odbora Socialnih demokratov (SD) izključen iz članstva stranke, so sporočili iz SD.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, ILIRSKA BISTRICA > Nadzorni odbor SD je po opravljenem postopku sprejel sklep, da se Emila Rojca izključi iz članstva stranke zaradi njegove “nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko Primorskih novic”. Takšno komunikacijo je nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno za člana in župana iz vrst stranke SD.

Nadzorni odbor SD je ocenil, da morajo še posebej nosilci javnih funkcij in funkcionarji SD pri opravljanju svoje funkcije “vselej ravnati družbeno odgovorno in zgledno”. Rojc se kljub pozivom nadzornega odbora SD ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja, so sporočili iz SD.

Predlog za izključitev Rojca je podal Mladi forum SD s sopodpisniki. Njegovo nespoštljivo in žaljivo komunikacijo z novinarko Primorskih novic je nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno, hkrati pa zapisal, da bi moral Rojc kot član in župan iz vrst SD “s svojimi ravnanji in osebnim zgledom varovati temeljne vrednote SD, zato bi moral spoštljivo komunicirati z javnostjo. Svoboda novinarskega dela in kritično izražanje v okviru novinarskega poklica je ena izmed temeljev sodobne demokratične družbe.”

Kljub pozivu nadzornega odbora SD se Rojc ni niti opredelil do očitkov predlagateljev niti odzval na vabilo na pogovor za razjasnitev okoliščin, prav tako se kljub pozivom ni odločil za opravičilo za neprimerno komunikacijo z novinarko. Nadzorni odbor SD je po presoji vseh dokazov in okoliščin ugotovil, da gre pri ravnanju Rojca za kršitve Statuta SD in ga izključil iz stranke.

Rojc ima pravico do pritožbe, ki pa ne zadrži izvršitve. O morebitni pritožbi odloča Konferenca SD, najvišji organ stranke med dvema Kongresoma, so sporočili iz SD.


Najbolj brano