Edinstven kres v spomin na edinstvenega človeka

Velika lesena skulptura, ki je zažarela ob koncu najdaljšega dne v letu, ni nikogar od številnih opazovalcev pustila hladnokrvnega. Ne le zaradi edinstvenega kresa in ognjenih zubljev, ampak tudi zaradi ganljivega poklona prijatelju, sovaščanu in dobremu človeku, pri katerem je složno sodelovalo veliko ljudi.

 Foto: Petra Mezinec
Foto: Petra Mezinec

JABLANEC > Ognjeni kip so začeli na parceli tik ob zaselku Jablanec graditi že pred štirimi meseci. Idejni vodja in arhitekt skulpture je bil Damjan Švara, pri delu pa so se mu pridružili številni domačini in prijatelji. Razlog? Poklon spominu na prijatelja Radivoja Muliča, ki je odšel brez pozdrava pred slabim letom dni. Za seboj je pustil veliko praznino in še več lepih spominov.

“Vedno je bil pripravljen pomagati”, “ko si se pogovoril z njim, so tvoje težave izginile”, “prav v vsakem je videl nekaj dobrega,” znajo povedati ljudje, ki so ga dobro poznali. Veliko ljudi je po svojih močeh pomagalo pri večmesečnem projektu, ki se je zaključil s petkovim spektakularnim kresom.

Zato ni čudno, da so se na najkrajšo noč v letu zbrali v tako velikem številu. Za stopnjevanje napetosti pred kresom so poskrbeli tolkalci z Matijo Tavčarjem na čelu, kres pa so prižgali Radivojevi sinovi.


Najbolj brano