Dež vikenda za (vojaško) zgodovino ni pokvaril

V Parku vojaške zgodovine so minuli podaljšan konec tedna namesto tradicionalnega Festivala vojaške zgodovine pripravili ZgodoVikend, muzejski dogodek, namenjen spoznavanju in doživljanju zgodovine. Kljub dežju in neugodni vremenski napovedi je živahen dopoldanski vrvež že v soboto nakazal na veliko zanimanje za dogajanje.

 Dogodki v Parku vojaške zgodovine so vselej še posebej zanimivi 
za otroke.
Dogodki v Parku vojaške zgodovine so vselej še posebej zanimivi za otroke. 

PIVKA > Obiskovalci so se tako v soboto kot nedeljo lahko med drugim udeležili različnih vodenih ogledov po zbirkah in razstavah, najmlajšim pa so obisk popestrile raznovrstne otroške delavnice, ob katerih so na poučen in zabaven način spoznavali zgodovino.

V Vojašnici Stanislava Požarja je v soboto potekal dan odprtih vrat, kjer so obiskovalci izkusili, kakšna je vožnja s tankom in življenje v vojaški suknji sploh. Nedeljsko dogajanje je odprl Jesenski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine s tematskim predavanjem v italijanski podzemni utrdbi na Primožu in animacija ob postankih s pokušnjo domačih dobrot. Dogajanje so popestrile projekcije filmov, mini sejem vojaškozgodovinske literature, predstavitev starodobnih vozil Kluba Balilla iz Divače in predstavitev Slovenske vojske.

Razgibano dogajanje, ki so ga v Parku pripravil v sodelovanju z Vojaškim muzejem Slovenske vojske, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Tehniškim muzejem Slovenije in Narodnim muzejem Slovenije, so v nedeljo popoldne sklenile predstavitvene vožnje vozil iz voznega dela zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Parka vojaške zgodovine.

Osrednjo točko je predstavljal dinamični prikaz novih pridobitev, ki so v zadnjih letih pomembno obogatile nacionalno vojaškozgodovinsko zakladnico, a zaradi epidemije še niso bile predstavljene širši javnosti. Gre za dva vojaška artilerijska traktorja/vlačilca, in sicer sovjetski ATS-59G ter jugoslovanski GJ-800. Obiskovalcem so bili v okviru ZgodoVikenda prvič predstavljeni tudi trije “novi” topovi iz druge svetovne vojne: nemška štiricevni protiletalski top Flakvierling 38 ter protioklepni top Pak 40 75 mm in pa sovjetska havbica M1938 (M-30) 122 mm.


Najbolj brano