Delodajalci vse težje najdejo delavce

Na Krasu in v Brkinih letos delodajalci potrebujejo za kar 50 odstotkov več novih delavcev kot lani. Da bi jih lažje našli, je Zavod za zaposlovanje v sodelovanju s hrpeljsko-kozinsko občino včeraj v Hrpeljah pripravil zaposlitveni sejem in nanj povabil delodajalce z območja občine ter več kot 200 iskalcev dela.

Na zaposlitvenem sejmu  v Hrpeljah se je približno 200 iskalcev 
zaposlitve srečalo s predstavniki desetih podjetij z območja 
občine.  Foto: Helena Race
Na zaposlitvenem sejmu v Hrpeljah se je približno 200 iskalcev zaposlitve srečalo s predstavniki desetih podjetij z območja občine.  Foto: Helena Race

HRPELJE > “Na zaposlitvenem sejmu sodelujemo prvič. V preteklosti smo imeli ogromno povpraševanja po zaposlitvah. Zdaj ni več tako,” pravi Patricija Cuban Palčič iz podjetja Robotina. Trenutno iščejo nove sodelavce za področje komerciale in bi takoj zaposlili dva prodajnika s tehničnim znanjem; ne nujno z izobrazbo, lahko le z izkušnjami.

Delodajalci se trudijo, da privabijo delavce

Podjetij, ki so še pred nekaj leti prejemala veliko prošenj za zaposlitev, zdaj pa se morajo truditi, da najdejo ustrezen kader, je še več. “Letos se spopadamo z izzivom, kako zagotoviti dovolj kadra za potrebe vseh delodajalcev. Potrebe po delavcih so se povečale po vsej državi, v naši regiji (Istra, Kras, Brkini, Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica) beležimo 18-odstotni porast. Na območju urada za delo Sežana pa je letos za kar polovico več potreb kot lani. Velik preobrat pri zaposlovanju smo ugotovili prav konec avgusta. Kot bi vsi prišli z dopustov in ugotovili, da septembra potrebujejo nove zaposlene. Na zavodu smo komaj sledili vsem potrebam delodajalcev,” pravi Nevenka Bandelj, direktorica koprske območne službe Zavoda za zaposlovanje. Število brezposelnih se je zmanjšalo na celotnem območju (v enajstih občinah): službo išče 4945 iskalcev, še pred nekaj leti jih je bilo kar 8000.

Nevenka Bandelj

direktorica koprske območne enote Zavoda za zaposlovanje

“Velik preobrat pri zaposlovanju smo ugotovili prav konec avgusta. Kot bi vsi prišli z dopustov in ugotovili, da septembra potrebujejo nove zaposlene. Na zavodu smo komaj sledili vsem potrebam delodajalcev.”

“Delodajalci kljub objavi prostega delovnega mesta ne dobijo niti ene prijave ali klica. Predvsem se to dogaja v gostinstvu, prevozništvu, gradbeništvu, v proizvodnji z večizmenskim in nočnim delom,” ugotavlja Nevenka Bandelj. Delodajalci so zato vse bolj pripravljeni prilagajati pogoje; ne pričakujejo več izobrazbe in vsega znanja, ampak so sami pripravljeni učiti zaposlene, nekateri so pripravljeni ponuditi boljšo plačo ali ugodnejše urnike dela, da privabijo delavce.

Na sejem je zavod povabil 200 iskalcev zaposlitve, ki so se srečali s predstavniki desetih podjetij iz hrpeljsko-kozinske občine. “To je majhna občina, a ima močno industrijsko cono, kamor se je preselilo tudi več podjetij iz Istre in tako se pojavlja več potreb po delavcih. Podobno se zdaj dogaja v Divači,” še ugotavlja Bandljeva, ki je pohvalila trud občine za zaposlovanje ter sodelovanje s podjetniki. Da zaposlitveni sejem organizirajo v sklopu občinskega praznika, kot je to v Hrpeljah, je edinstveno, a županja Saša Likavec Svetelšek pravi, da želijo tudi s tem preseči povezovanje med delodajalci in brezposelnimi ter postati dogodek iskanja novih rešitev in kakovostnih kadrov.

Iščejo gostince, gradbince, inženirje ...

“Predstavila se bom, pa bomo videli, kako bo. Težko je, saj podjetja ponujajo dve ali tri delovna mesta, nas pa je veliko več,” je pred začetkom sejma dejala iskalka zaposlitve, ki se je na zavod prijavila pred komaj dvema dnevoma, ko je v prejšnji službi končala z nadomeščanjem delavke na porodniškem dopustu. “Zdi se mi, da imajo moški veliko več možnosti, da najdejo delo. Za ženske je manj ponudbe,” pa sta ugotavljali drugi dve brezposelni.

Med podjetji, ki so skušala najti delavce na včerajšnjem sejmu, je bil tudi hotel in casino Admiral, kjer iščejo dva kuharja in dva natakarja v hotelu na Kozini ter dva pomočnika kuharja na Škofijah. Gradbeno podjetje Godina je iskalo gradbene delavce, voznike tovornjakov, strojnike težke gradbene mehanizacije, gradbene tehnike in inženirje gradbeništva. Podjetje Atech elektronika je želelo dopolniti bazo kandidatov za delo v proizvodnji, možnost za zaposlitev nudijo tudi prodajniku v tujini in produktnemu vodji za ročna orodja Perles, blagovno znamko, ki so jo kupili. Dejan Križman, gostinec iz Tubelj pa je preverjal, ali bo uspel najti natakarja in kuharja za delo v družinski gostilni: “Nameravamo širiti dejavnost. Ne potrebujemo kadra z gostinske šole, ampak mladega, ki ima veselje do dela v gostinstvu in ki bo dolgo ostal z nami.”


Najbolj brano