Cepljenje proti gripi po vnaprej določenem urniku

Čeprav naj bi se cepljenje proti gripi začelo šele v ponedeljek, so v ilirskobistriškem, postojnskem in sežanskem zdravstvenem domu z njim začeli že ta teden, ko so tudi prejeli cepivo. Povsod pa poteka po vnaprej določenem urniku in ločeno od drugih poti, še posebej od sprejemnih točk za covid.

V zdravstvenem domu Sežana bodo za cepljenje organizirali 
posebno ambulanto, ki se ne bo križala z bolnimi pacienti.
V zdravstvenem domu Sežana bodo za cepljenje organizirali posebno ambulanto, ki se ne bo križala z bolnimi pacienti. 

POSTOJNA, IL. BISTRICA, SEŽANA > V Zdravstvenem domu Postojna so pričeli s cepljenjem proti gripi že sredi tedna, najprej kronične bolnike, ostali bodo prišli na vrsto v prihodnjem tednu. Cepljenja bodo izvajale vse ambulante družinske medicine in referenčne ambulante, za otroke in šolarje pa otroški oziroma šolski dispanzer. Nujna pa so predhodna naročila (na telefonsko številko 05-7000401 za odrasle in na 05-7000410 za otroke in šolarje) od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro. Kot je povedala direktorica Irena Vatovec, bodo v sodelovanju s patronažo osebe, ki ne morejo priti v zdravstveni dom, cepili na domu. Cepljenje bo na voljo tudi za starostnike obeh domov upokojencev.

Posebna ambulanta za samo za cepljenje

Podobno velja tudi za domova upokojencev v Ilirski Bistrici in Sežani.

Zanimanje za cepljenje iz Hrvaške

Morda bodo v bistriškem zdravstvenem domu cepili tudi koga iz Hrvaške. Na njihovi spletni strani je namreč občan iz Reke spraševal, ali se, s plačilom, lahko cepi v Ilirski Bistrici, ker je 60-letni bolnik s štirimi obvodi na srcu, na območju Reke pa da cepiva proti gripi ni. “Načeloma je to možno, cepivo imamo, seveda pa moramo najprej poskrbeti za cepljenje svojih občanov,” odgovarja Tamara Štemberger Kolnik.

Sežanski zdravstveni dom bo sicer začel cepiti v ponedeljek. “Za cepljenje bomo organizirali posebno ambulanto, da bo potekalo ločeno od drugih bolnikov, saj prihajajo na cepljenje le zdravi ljudje. Posamične primere pa bodo lahko cepili tudi v ambulantah družinske medicine,” je povedala glavna medicinska sestra v ZD Sežana Mateja Pelc. Čeprav pričakujejo večje zanimanje za cepljenje kot lani, so za zdaj naročili enako število odmerkov. “Lani smo cepili okrog tisoč oseb. Letos se jih bo verjetno odločilo več, a ker nam cepivo lahko dostavijo vsak teden, bomo dodatne količine naročali sproti,” je dodala.

Predhodno naročilo za cepljenje je nujno tudi v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica. “Vsak, ki se želi cepiti, se predhodno naroči pri svojem osebnem zdravniku. na podlagi tega bomo naredili seznam cepljenj, ki bo visel tudi na vhodnih vratih, vstop bo ločen od bolnih pacientov,” je pojasnila direktorica Tamara Štemberger Kolnik.

Naročili so več odmerkov kot lani, saj pričakujejo več cepljenj kot lani: “Ker želimo doseči večjo precepljenost med zaposlenimi, pričakujemo pa tudi večji odziv občanov, saj je letos več promocije cepljenja proti gripi, cepljenje pa je za vse brezplačno,” pravi direktorica.


Najbolj brano