Častni občan je postal Valter Malovec

Pred jutrišnjim občinskim praznikom, ki ga Občina Divača obeležuje v spomin na rojstvo prve slovenske filmske igralke Ide Kravanja – Ite Rina, je divaška županja Alenka Štrucl Dovgan na slavnostni seji občinskega sveta podelila letošnje plakete, priznanja in naziv častnega občana.

Prejemniki plaket, priznanj in naziva častni občan Občine Divača.
Prejemniki plaket, priznanj in naziva častni občan Občine Divača. 

DIVAČA > Častni občan je po zaslugi velikega doprinosa k razvoju Divače in posredno divaške občine postal podjetnik Valter Malovec, med drugim lastnik gostilne in mesnice Malovec in hotela Malovec. Poleg velikega finančnega zalogaja, ki ga je vložil v razvoj storitev, so v obrazložitvi naziva izpostavili tudi njegovo družbeno odgovornost, sledenje ohranjanju lokalne kulturne in naravne identitete. “Valterjeva vizija, da je tudi iz propadajočih stavb možno ustvariti sodobne gostinske in hotelske objekte, je bilo podprto z angažiranostjo njegove družine. Družinsko podjetje je preraslo v pomemben gospodarski subjekt, ki danes zaposluje okrog 25 delavcev, pretežno iz občine Divača.”

Priznanje Občine Divača je za vodenje in razvoj dejavnosti v okviru podjetja Rehaba, ki je prepoznavna v domačem in širšem okolju, prejel trener in športni terapevt Matej Bombač. Že dve desetletji je eden izmed najbolj cenjenih strokovnjakov na področju kondicijske priprave in rehabilitacije športnikov po poškodbah. Od leta 2014 aktivno sodeluje s plezalno reprezentanco, v zadnjih letih kot trener najboljše plezalke na svetu Janje Garnbret, ki je lani osvojila naslov olimpijske prvakinje.

Občinsko priznanje je občina podelila tudi Srečku Rožetu za aktivnosti pri ohranjanju in negovanju kulturne dediščine na vojaškem, arheološkem in etnološkem področju s poudarkom na Primorski. Zaradi skrbnega in vestnega dela ga je na muzejskem področju priznala tudi muzealska in zgodovinska stroka. Vrsto let sodeluje pri začasnih tematskih razstavah in predavanjih z muzeji na celotnem delu Primorske kot tudi z muzeji na nacionalni ravni, kot so Muzej Slovenske vojske, Narodni muzej in Muzej novejše zgodovine v Ljubljani.

Podelili so tudi tri plaketo Občine Divača. Društvo vremske doline jo je prejelo za vsestransko aktivnost, ki povečuje ugled kraja in lokalne skupnosti, družinsko podjetje DIVAS Divača za več kot 20 let uspešnega delovanja in poslovanja, investicije v nove stroje, tehnologijo in prostore, zadovoljstvo strank in kupcev, vlaganje v strokovno ekipo zaposlenih in jasno vizijo razvoja v prihodnje ter Balinarskemu društvu Risnik Divača za izjemen trud in požrtvovalnost pri razvoju in spodbujanju balinanja v Divači, za vse športne dosežke doma in v tujini ter promocijo občine.

“Nagrajenci so nosilci pozitivnega, srčnega in podjetnega duha v naši občini. Nagrade so šle v prave roke, saj vsi nagrajenci že leta delajo za dobro naše skupnosti,” so še poudarili na občini, kjer so ob občinskem prazniku sicer pripravili bogato dogajanje.


Najbolj brano