Bomba iz Vurberka je zdaj v pivškem muzeju

Julija 2017 je v javnosti močno odmevala najdba bombe v Vurberku v občini Duplek. Takrat je 41-letni domačin skupaj z otroki v gozdu iskal zaklad z detektorjem kovin. Zaklada niso našli, pač pa 250-kilogramsko ameriško letalsko bombo AN-M64A1 iz druge svetovne vojne, ki ob padcu na tla ni eksplodirala. V nasprotju z vsemi predpisi jo je izkopal, dvignil in prepeljal na domače dvorišče.

 Foto: Park vojaške zgodovine
Foto: Park vojaške zgodovine

PIVKA > Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) je, takoj ko je za to izvedela, zagnala zahtevno akcijo uničenja bombe, pri čemer so evakuirali več kot 400 okoliških prebivalcev. Z nadzorovano eksplozijo so bombo deaktivirali brez škodljivih posledic.

Ker pa je bomba dediščina zavezniških letalskih operacij, ki so v Parku vojaške zgodovine izpostavljene na razstavi Do pekla in nazaj, jo bodo zdaj tam razstavili. V muzeju želijo javnost opozarjati tudi na pravilno ravnanje ob najdbah neeksplodiranih ubojnih sredstev, zato so se z državno enoto za varstvo pred NUS dogovorili, da pripravijo o tem razstavo. Vanjo bodo umestili tudi ostanke bombe iz Vurberka, ki so jih že pred časom dobili v začasno hrambo in jih konzervirali.


Najbolj brano