Bistričani od vlade zahtevajo več ljudi za varovanje meje

Notranji minister Boštjan Poklukar in generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar sta se s sodelavci danes srečala z ilirskobistriškim županom, svetniki, predstavniki krajevnih skupnosti in civilne iniciative. Medtem ko prvi vztrajajo, da mejo varujejo učinkovito, domačini pričakujejo, da se bo nadzor še okrepil.

Predstavniki ministrstva in policije so ocenili, da so varnostne 
razmere v občini Ilirska Bistrica ugodne, a občani tega ne 
občutijo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Predstavniki ministrstva in policije so ocenili, da so varnostne razmere v občini Ilirska Bistrica ugodne, a občani tega ne občutijo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

ILIRSKA BISTRICA > “Naša edina želja je, da se schengenska meja varuje v skladu z zakonom,” je bistvo zahteve lokalne skupnosti povzel predsednik Civilne iniciative za varovano mejo in Krajevne skupnosti Jelšane Ivan Ceglar. Da policija to dejansko počne, pa bo morala, kot je pripomnil, še dokazati. Tudi župan Emil Rojc je poudaril, da si želijo, da bi bilo za varovanje meje na razpolago predvsem več ljudi, kar pomeni več denarja. “Naš protest je zato namenjen prav temu, da bi bili slišani v vrhu države, v vladi,” je Rojc pozval ministra, naj vladi predlaga tudi spremembo zakonodaje, ki bo vojski dala dodatna pooblastila.

Notranji minister Boštjan Poklukar je namreč ponovno ocenil, da policija mejo varuje učinkovito, kar da potrjuje tudi statistika, vendar krajanov ni povsem prepričal. Ti so opozorili, da statistika zajema le primere, ki jih policija obravnava, medtem ko razmere na terenu po njihovem mnenju kažejo, da je število ilegalnih prehodov veliko večje. “Migranti so sredi belega dne sredi naših vasi. Ali to pomeni obvladovanje situacije?” je bila kritična Ana Marija Saftič iz Jelšan, ki je opozorila, da se ljudje ne počutijo več varne.

Boljše bo tehnično varovanje

Minister je priznal, da bi bilo varovanje lahko še boljše, če se policija ne bi soočala s kadrovskimi težavami. Zato nameravajo okrepiti predvsem tehnično varovanje. Tatjana Bobnar je napovedala, da bodo nabavili še dodatnih 60 nadzornih kamer. Zelo dobrodošel pripomoček so tudi brezpilotna letala. Za dodatno število so že zaprosili Slovensko vojsko, prav tako za večje število pripadnikov na izmeno. Kolikor je le mogoče, policiste na mejo prerazporejajo tudi iz drugih enot.

“Zagotavljam, da bomo naredili vse, da bo Slovenija ostala varna, da ne bo postala migrantski žep,” je zagotovil minister. V tem trenutku po njegovih besedah mejo prehaja manjše število ilegalnih migrantov, ki jih tihotapijo posamezniki ali združbe. “Policija na delih, kjer so prehodi pogostejši, te učinkovito preprečuje. Ilirska Bistrica tudi ni najbolj obremenjena občina, pač pa se migracije selijo v občine Metlika, Črnomelj, Kostel.”

Glede sprejemno-registracijskega centra pa je občanom zagotovil, da je njihova skrb odveč, saj za zdaj ni nobene potrebe, da bi ga vzpostavili. Možnosti vzpostavitve v primeru zelo velikega števila migracij pa vendarle ni zavrnil, saj bo takrat varnost države na prvem mestu.

Tudi glede problematike divjih odlagališč za migranti je, kot je poudaril, na vlado naslovil že več pobud za rešitev in verjame, da bodo v “doglednem času” to tudi uredili. Občina je namreč na vlado že naslovila zahtevo, naj zagotovi denar za čimprejšnjo sanacijo.


Najbolj brano